Juustuküpsised on suupisted, mis ühendavad rikkaliku juustumaitse ja õrna, krõbeda tekstuuri. Need küpsised sobivad suurepäraselt peolauale, piknikule või lihtsalt koduseks nautimiseks. Juustuküpsised on paljudele lemmikud oma lihtsuse ja suurepärase maitse tõttu. Tihti valmistatakse neid erinevate juustusortidega, mis annab võimaluse katsetada ja leida endale sobivaim maitse.
Juustuküpsiste ajalugu ulatub kaugele, kus neid valmistati juba vanas Euroopas kui lihtsaid suupisteid. Eriti populaarsed on need olnud Prantsusmaal ja Inglismaal, kus neid serveeriti kõrvale teede ja veinidega. Tänapäeval on juustuküpsised populaarsed üle kogu maailma ja neid valmistatakse nii traditsioonilisel kui ka moodsa twistiga.
Juustuküpsised koostisosad
- 150 g riivitud juustu (nt Cheddar, Gouda või Parmesan)
- 100 g nisujahu
- 50 g võid (külm)
- 1 muna
- Näpuotsatäis soola
- Näpuotsatäis paprikapulbrit (valikuline)
- Näpuotsatäis musta pipart
Juustuküpsised dieet ja toiduvalmistamise aeg
Dieet | Valmistamise aeg |
---|---|
Taimetoit (ei sisalda liha) | 15 min ettevalmistus, 12-15 min küpsetamine |
NB! Toitumisalased näitajad ja valmistamise aeg võivad erineda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.
Juustuküpsised valmistamisjuhised
- Koostisosade ettevalmistamine: Alustuseks võta riivitud juust, külm või, nisujahu, muna, sool ja maitseained valmis. Riivi juust peene riiviga, kui see pole veel riivitud. Või peaks olema külm, et saavutada õige tainas.
- Taina valmistamine: Pane nisujahu, sool, paprikapulber ja pipar suurde segamisnõusse. Lisa külm või kuubikutena ja sega kiirelt, kuni moodustub purutaoline mass. Lisa riivitud juust ja sega uuesti. Lõpuks lisa muna ja sega tainas kokku, kuni moodustub ühtlane pall.
- Taina jahutamine: Paki tainas kilesse ja aseta see külmkappi umbes 30 minutiks. Jahutamine muudab taina lihtsamaks rullida ja aitab küpsistel säilitada oma kuju.
- Küpsetamine: Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Võta tainas külmkapist ja rulli see jahusel pinnal umbes 0,5 cm paksuseks. Lõika tainast välja küpsised (võid kasutada erineva kujuga vorme).
- Ahjus küpsetamine: Aseta küpsised küpsetusplaadile, jättes veidi ruumi nende vahele. Küpseta ahjus 12-15 minutit või kuni küpsised on kuldpruunid ja krõbedad.
- Jahutamine ja serveerimine: Võta küpsised ahjust ja lase neil restil jahtuda. Serveeri neid soojalt või toatemperatuuril.
Juustuküpsised serveerimissoovitused
Serveeri juustuküpsiseid koos erinevate dipikastmetega, näiteks tomatikastme või hapukoorega. Need sobivad suurepäraselt ka juustuvaliku ja veiniklaasi kõrvale.
Juustuküpsised toitumisalane teave
Toitained | Per 1 portsjon (20 g) | 100 g kohta |
---|---|---|
Kalorid | 90 kcal | 450 kcal |
Rasvad | 6 g | 30 g |
Valgud | 3 g | 15 g |
Süsivesikud | 6 g | 30 g |
Toitumisalased näitajad on hinnangulised ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.
Juustuküpsised Alternatiivsed versioonid
Juustuküpsiste retsepti saab hõlpsasti kohandada vastavalt erinevatele dieedinõuetele või maitse-eelistustele. Allpool on toodud mõned populaarsed alternatiivid, mida tasub proovida.
Vegan Juustuküpsised
Vegan versiooni jaoks asenda tavaline juust vegan juustuga ning või kookosrasva või taimse margariiniga. Muna asemel kasuta chia seemne geeli (1 supilusikatäis chia seemneid ja 3 supilusikatäit vett, sega ja lase seista 10 minutit). Vegan juustuküpsised jäävad veidi erineva tekstuuriga, kuid on siiski maitsvad ja krõbedad.
Gluteenivabad Juustuküpsised
Kui soovid gluteenivaba varianti, siis kasuta nisujahu asemel gluteenivaba jahusegu või mandlijahu. Mandlijahu lisab küpsistele veidi pähklist maitset ja muudab need veidi pehmemaks. Oluline on jälgida, et ka kasutatav juust ei sisaldaks gluteeni.
Tervislikumad Juustuküpsised täisterajahuga
Asenda tavaline nisujahu täisterajahuga, et saada tervislikum versioon. Täisterajahu lisab kiudaineid ja muudab küpsised toitvaks suupisteks. Samuti võid vähendada või kogust ja lisada selle asemel madala rasvasisaldusega kreeka jogurtit, et vähendada rasvasisaldust.
Vürtsikad Juustuküpsised
Lisa tainale veidi tšillipulbrit või cayenne’i pipart, et saada vürtsikamad juustuküpsised. Samuti võid kasutada suitsutatud paprikapulbrit, mis lisab küpsistele meeldivat suitsust maitset ja sügavust. Vürtsikad juustuküpsised sobivad hästi serveerimiseks koos jahutava dipikastmega.
Juustuküpsised Korduma Kippuvad Küsimused
Kuidas saan juustuküpsiseid gluteenivabaks teha?
Asenda tavaline nisujahu gluteenivaba jahuseguga või mandlijahuga. Mandlijahu annab küpsistele veidi pähklise maitse ja pehmema tekstuuri.
Kas võin kasutada teistsugust juustu kui retseptis mainitud?
Jah, kindlasti! Proovi kasutada erinevaid juustusorte, nagu näiteks Cheddar, Gouda, Parmesan või isegi suitsujuust. Kõik juustud annavad küpsistele erineva maitse ja tekstuuri.
Miks mu juustuküpsised on liiga kõvad?
Kui küpsised tulevad liiga kõvad, siis võib põhjuseks olla üle küpsetamine või liiga palju jahu. Proovi küpsetada neid lühemat aega või lisa veidi rohkem võid, et saavutada pehmem tekstuur.
Kas tainast saab ette valmistada ja hiljem küpsetada?
Jah, taina saab valmistada ette ja hoida külmkapis kuni 2 päeva. Või võid taina rullida ja külmutada küpsiste kujul, et küpsetada neid vajaduse korral otse sügavkülmast.
Kas juustuküpsised sobivad ka veganitele?
Tavalised juustuküpsised ei ole vegan, kuna sisaldavad juustu ja võid. Vegan versiooni jaoks kasuta vegan juustu ja asenda või taimse margariini või kookosrasvaga. Muna saab asendada chia seemne geeliga.
Kuidas hoida juustuküpsiseid krõbedana?
Parima krõbeduse säilitamiseks hoia küpsised õhukindlas karbis jahedas kohas. Vältida tuleks niisket keskkonda, kuna see võib muuta küpsised pehmeks.