Ploomikompott Retsept

Ploomikompott on traditsiooniline Eesti magustoit, mis on tuntud oma lihtsuse ja maitsva maitse poolest. Seda rooga on Eestis valmistatud juba aastasadu, eriti populaarseks sai see talvekuudel, kui värske puuvilja saadavus oli piiratud. Ploomikompott on suurepärane viis säilitada suviste ploomide maitset ja pakub mõnusat magusat lohutust külmal talvepäeval. Lisaks on see tervislik, kuna sisaldab rohkelt vitamiine ja kiudaineid. Traditsiooniliselt serveeritakse ploomikompotti kas soojalt või külmalt, tihti koos kohupiima või pannkookidega.

Ploomikompott Koostisosad

  • 500 g värskeid ploome
  • 1 l vett
  • 150 g suhkrut
  • 1 kaneelikoor
  • 2 tähtaniisi
  • 1 sidruni koor ja mahl

Ploomikompott Dieet ja Toiduvalmistamise Aeg

AspektKirjeldus
Toiduvalmistamise aegUmbes 30 minutit
Toitumisalane teaveTaimetoit, Vegan, Gluteenivaba

Ploomikompott on taimetoitlastele ja veganitele sobiv ning gluteenivaba, kuna ei sisalda loomseid saadusi ega gluteeni sisaldavaid koostisosi.

Märkus: Siin toodud teave on mõeldud üksnes juhendina ja tegelikud toiteväärtused võivad erineda, sõltuvalt kasutatavate koostisosade sortidest või brändidest.

Ploomikompott Valmistamisjuhised

  1. Ploomide ettevalmistamine: Loputa ploomid voolava vee all ja eemalda seemned. Lõika ploomid poolikuks või neljaks, olenevalt nende suurusest.
  2. Keetmiseks vajaliku vee valmistamine: Vala suurde potti 1 liiter vett. Lisa potti suhkur, kaneelikoor ja tähtaniis. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni suhkur on täielikult lahustunud.
  3. Ploomide lisamine: Lisa pottidesse ettevalmistatud ploomid. Koori sidrun ning lisa koore ribad ja sidrunimahl potti.
  4. Keetmine: Lase kompotil tasasel tulel keeda umbes 20 minutit. Ploomid peaksid olema pehmed, kuid mitte lagunema.
  5. Jahutamine: Eemalda pott tulelt ja lase kompotil jahtuda. Eemalda enne serveerimist kaneelikoor, tähtaniis ja sidrunikoore ribad.

Ploomikompott Serveerimissoovitused

Ploomikompott on suurepärane nii soojalt kui ka külmalt. Serveeri seda hommikusöögiks jogurti või pudruga, lisandina pannkookide või kohupiimakreemi kõrvale, või iseseisva magustoiduna. Ideaalselt sobib see ka tee või kohvi kõrvale.

Ploomikompott Toitumisalane Teave

Kirjeldus100g kohtaÜhe portsjoni kohta
KaloridX kcalX kcal
ValgudX gX g
SüsivesikudX gX g
RasvadX gX g

Märkus: Toitumisalane teave on ligikaudne ja võib erineda sõltuvalt kasutatavatest koostisosadest.

Ploomikompott Alternatiivsed Versioonid

Ploomikompotti on võimalik kohandada vastavalt isiklikele maitse-eelistustele või toitumisvajadustele. Allpool on toodud mõned variandid, kuidas seda klassikalist retsepti muuta.

Vähem Magus Ploomikompott

Kui eelistad vähem magusat kompotti, vähenda suhkru kogust retseptis. Proovi kasutada ainult 50-75 grammi suhkrut. Võid ka lisada natuke rohkem sidrunimahla, et anda kompotile värskem ja hapukam maitse. See muudatus sobib hästi neile, kes jälgivad oma suhkrutarbimist.

Diabeetikutele Sobiv Ploomikompott

Diabeetikute jaoks võib suhkru asendada magusainetega. Kasuta steviat või erütritooli, kuid arvesta, et magusainete magusus võib olla tugevam kui tavalisel suhkrul, seega kohanda kogust vastavalt. See muudatus aitab hoida veresuhkru taset stabiilsemalt.

Ploomikompott Ilma Lisatud Suhkruta

Kui soovid valmistada täiesti suhkruvaba kompotti, jäta suhkur retseptist välja. Ploomid ise on piisavalt magusad, et anda kompotile meeldiv maitse. Selline retsept sobib suurepäraselt neile, kes soovivad vältida lisatud suhkruid oma toidus.

Ploomikompott Korduma Kippuvad Küsimused

K: Kas ma saan kasutada kuivatatud ploome selle retsepti jaoks?
A: Jah, võid kasutada kuivatatud ploome, kuid leota neid enne kasutamist umbes tunni aja jooksul soojas vees, et nad muutuksid pehmemaks. Kuivatatud ploomide magusus võib olla intensiivsem, seega võiksid suhkrukogust vastavalt vähendada.

K: Mida teha, kui kompott tundub liiga vedel?
A: Kui kompott on liiga vedel, lase sel keeda veidi kauem ilma kaaneta, et vedelik saaks aurustuda ja kompott pakseneks. Samuti võid lisada natuke maisitärklist, et vedelikku paksendada.

K: Kas ma saan asendada suhkru meega?
A: Jah, suhkru võib asendada meega. Mee maitse on tugevam ja magusam, seega kasuta seda vähem kui suhkrut. Samuti lisa mesi kompotile alles siis, kui see on veidi jahtunud, et säilitada mee tervislikud omadused.

K: Kuidas säilitada ploomikompotti?
A: Ploomikompotti võib külmkapis hoida suletud anumas kuni nädala. Samuti võib seda külmutada kuni 3 kuud. Enne serveerimist soojenda kompott uuesti, kasutades mikrolaineahju või pliiti.

K: Kas ploomikompott sobib ka lastele?
A: Jah, ploomikompott on suurepärane valik lastele, kuna see on naturaalselt magus ja sisaldab palju vitamiine. Siiski tuleks väikelaste puhul vältida liigset suhkrut ja eelistada naturaalset ploomimaitset.