Wakame Salat Retsept

Wakame salat on populaarne ja maitsev roog, mis sobib suurepäraselt nii eelroaks kui ka lisandiks erinevate roogade kõrvale. Selle värske ja kergelt merehõnguline maitse muudab selle eriliseks. Wakame on Jaapani köögis laialdaselt kasutatav merevetikas, mida hinnatakse nii selle maitse kui ka tervislike omaduste poolest.

Ajalooliselt pärineb wakame salat Jaapanist, kus wakame merevetikas on olnud osa rahvusköögist sajandeid. Tänapäeval on see muutunud populaarseks üle maailma, eriti terviseteadlikkust väärtustavate inimeste seas. Legendi kohaselt lisati wakamet ka samurai toidulauale, et suurendada nende vastupidavust ja energiat.

Wakame Salat Koostisosad

  • 20 g kuivatatud wakame vetikat
  • 2 spl riisiäädikat
  • 1 spl sojakastet
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 spl seesamiseemneid (valged või röstitud)
  • 1 tl mett (valikuline)
  • Näputäis tšillipulbrit (valikuline)
  • ½ tl hakitud ingverit
  • 1 roheline sibul (peeneks hakitud)

Wakame Salat Dieet ja Toiduvalmistamise Aeg

DieetValmistamisaeg
Vegan, gluteenivaba*10-15 minutit

* Antud toitumisinfo põhineb retseptis toodud koostisosadel. Erinevad kaubamärgid ja variatsioonid võivad mõjutada täpset teavet.

Wakame Salat Valmistamisjuhised

  1. Wakame ettevalmistamine:
    • Pane kuivatatud wakame vetikad kaussi ja vala peale soe vesi. Lase neil 5–10 minutit paisuda, kuni need muutuvad pehmeks ja heledaks.
    • Nõruta wakame hoolikalt, pigista liigne vesi välja ja tükelda vetikad väiksemateks tükkideks, kui vaja.
  2. Kastme valmistamine:
    • Sega väikeses kausis riisiäädikas, sojakaste, seesamiõli, hakitud ingver ja mesi (kui kasutad). Lisa soovi korral näputäis tšillipulbrit, et anda salatile kerge vürtsikus.
  3. Salati kokkupanek:
    • Lisa kastme segu nõrutatud wakamele ja sega hoolikalt, et kõik tükid oleksid ühtlaselt maitsestatud.
  4. Viimistlus:
    • Puista peale seesamiseemned ja hakitud roheline sibul.
  5. Seisuaeg (valikuline):
    • Kui aega on, lase salatil külmkapis 10–15 minutit seista, et maitsed seguneksid veel paremini.

Wakame Salat Serveerimissoovitused

Serveeri wakame salatit väikestes kaussides eelroana või lisandina sushi, grillitud kala või riisiroogade kõrvale. Juurde sobib suurepäraselt roheline tee või klaas jahedat valget veini.

Wakame Salat Toitumisalane Teave

Toitumisalane teave1 portsjon (umbes 100 g)100 g kohta
Kalorid80 kcal80 kcal
Valgud3 g3 g
Rasvad4 g4 g
Süsivesikud9 g9 g

Toitumisalased väärtused on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest ja nende täpsest kogusest.

Wakame Salat Alternatiivsed Versioonid

Wakame salat on mitmekülgne roog, mida saab hõlpsasti kohandada vastavalt maitse-eelistustele ja toitumisvajadustele. Siin on mõned alternatiivsed versioonid, mida võid proovida.

Vegan-kreemjas Wakame Salat

Asenda traditsiooniline kastmesegu tahini-kastmega, et lisada salatile kreemjas tekstuur.

  • Sega kokku 1 spl tahinit, 1 tl sidrunimahla, 1 tl sojakastet ja näputäis küüslaugupulbrit. Lisa see wakamele ja sega hoolikalt.
  • See versioon sobib suurepäraselt veganitele ja lisab salatile rikkalikku maitset.

Vürtsikas Wakame Salat

Lisa salatile rohkem vürtsikust, kui naudid tuliseid maitseid.

  • Sega kastmesse täiendavalt 1 tl sriracha-kastet või hakitud värsket tšillit.
  • Lisa viilutatud punane paprika ja mõned röstitud pähklid krõmpsuva tekstuuri saamiseks.

Gluteenivaba Wakame Salat

Kui soovid gluteenivaba varianti, kasuta tavalise sojakastme asemel gluteenivaba sojakastet (tamari).

  • Maitsed jäävad samaks, kuid see sobib ideaalselt inimestele, kes peavad jälgima gluteenitarbimist.

Tsitruselise Wakame Salat

Anna salatile värske ja kergelt hapukas noot, kasutades tsitruselisi.

  • Lisa kastmesse 1 spl värskelt pressitud apelsini- või greibimahla ja sega hästi.
  • Kaunista apelsinikoore ribade või viilutatud greibi tükkidega, et lisada visuaalset efekti ja maitsevärskust.

Need variatsioonid võimaldavad luua uusi maitsenaudinguid ning kohandada wakame salatit vastavalt sinu ja su külaliste eelistustele.