Chimichurri on värske, maitseküllane kastme- või marinaadilaadne segu, mis pärineb Lõuna-Ameerikast, eelkõige Argentinast ja Uruguaist. Seda kasutatakse tihti grill-liha kõrvale, kuid sobib ka suurepäraselt erinevate köögiviljade, salatite ja isegi mereandide maitsestamiseks. Chimichurri on tuntud oma särtsaka maitse poolest, mis tuleneb värsketest ürtidest, küüslaugust ja äädika happesusest.
Selle päritolu on seotud Argentiina gauchodega (karjapoisid), kes valmistasid seda lihtsat kastet oma toidulaua rikastamiseks. Ajaloos on Chimichurri retsept püsinud üllatavalt muutumatuna, kuigi iga pere või piirkond võib lisada oma väikese “saladuse”, et muuta see unikaalseks.
Chimichurri koostisosad
- 1 punt värsket peterselli (umbes 30 g)
- 3–4 oksa värsket oreganot või 1 tl kuivatatud oreganot
- 3 küüslauguküünt
- 1 väiksem tšillipipar või ½ tl tšillihelbeid
- 120 ml oliiviõli
- 2 spl punase veini äädikat
- ½ tl soola
- ¼ tl jahvatatud musta pipart
Chimichurri dieet ja toiduvalmistamise aeg
Toitumine | Aeg |
---|---|
Vegan | 10 min |
Gluteenivaba | Jah |
NB! Toitumisalane info on orienteeruv ja võib varieeruda sõltuvalt kasutatud toodetest ja nende kogustest.
Chimichurri valmistamisjuhised
- Valmista ette koostisosad: Haki värske petersell ja oreganolehed võimalikult peeneks. Kui kasutad kuivatatud oreganot, pane see hiljem segusse. Tükelda tšillipipar ning purusta või haki küüslauguküüned.
- Valmista kaste:
- Võta keskmise suurusega kauss ja lisa sinna hakitud ürdid, küüslauk ja tšilli.
- Lisa punase veini äädikas, sool ja pipar. Sega korralikult.
- Lisa oliiviõli:
- Nirista segu hulka oliiviõli ja sega aeglaselt, kuni kõik koostisosad on ühtlaselt segunenud. Kastme tekstuur peaks jääma veidi tükiline, mitte ühtlaselt püreejas.
- Maitsesta:
- Lase kastmel vähemalt 30 minutit külmkapis maitsestuda, et maitsed ühtlustuksid. Vajadusel lisa soola või äädikat vastavalt maitse-eelistustele.
Chimichurri serveerimissoovitused
- Serveerige Chimichurri grillitud liha, näiteks veiseliha (eriti ribeye-steigi) kõrvale.
- Sobib hästi ka köögiviljade, näiteks grillitud suvikõrvitsa, baklažaani või spargli kõrvale.
- Kasutage salatikastmena või värske leiva kastmiseks.
Chimichurri toitumisalane teave
Toitainesisaldus | Per portsjon (20 g) | 100 g kohta |
---|---|---|
Kalorid | 80 kcal | 400 kcal |
Rasv | 8 g | 40 g |
Süsivesikud | 1 g | 5 g |
Valk | 0,5 g | 2,5 g |
NB! Toitumisinfo on ligikaudne ja võib erineda sõltuvalt kasutatud koostisosade kogustest.
Chimichurri Alternatiivsed versioonid
Chimichurri on väga kohandatav retsept, mida saab muuta vastavalt maitse-eelistustele ja toitumispiirangutele. Siin on mõned ideed, kuidas klassikalist retsepti varieerida.
Vegani Chimichurri
Kuna algupärane retsept on juba vegan, pole suurt muutmist vaja. Kui soovite intensiivsemat maitset, lisage 1 tl toitumispärmi, mis annab kastmele kergelt juustuse alatooni.
Tšillivaba Chimichurri
Kui eelistate mahedamat kastet, jätke tšillipipar või tšillihelbed välja. Selle asemel võite lisada näpuotsaga paprikapulbrit, et anda kastmele suitsust nüanssi.
Sidrunimaitseline Chimichurri
Asendage punase veini äädikas värskelt pressitud sidrunimahlaga. See muudab kastme maitse värskemaks ja kergemaks, sobides hästi mereandide või salatite kõrvale.
Kreemjas Chimichurri
Segage valmis Chimichurri kastmesse 1–2 spl Kreeka jogurtit või vegan-majoneesi. See muudab kastme paksemaks ja sobivamaks dipikastmeks.
Maitseroheline variatsioon
Klassikaline petersell ja oregano võib asendada muude maitsetaimedega, nagu koriander, basiilik või till. Nii saab Chimichurrist täiesti uus maitseelamus, mis sobib eri roogadega.
Chimichurri Korduma Kippuvad Küsimused
Küsimus: Kas Chimichurri kastet saab ette valmistada?
Vastus: Jah, Chimichurri maitse paraneb, kui see seisab külmkapis vähemalt 30 minutit. Kastet võib säilitada õhukindlas anumas kuni 5 päeva.
Küsimus: Kas Chimichurris saab kasutada kuivatatud ürte?
Vastus: Jah, värsked ürdid annavad parima maitse, kuid kuivatatud ürte võib kasutada hädaolukorras. Kasutage umbes pool värskete ürtide kogusest, kuna kuivatatud ürdid on intensiivsema maitsega.
Küsimus: Kuidas teha Chimichurrist vürtsikamat?
Vastus: Lisa rohkem tšillipipart või tšillihelbeid. Võid ka kasutada vürtsikamat tšillipipra sorti, näiteks jalapeñot või cayenne’i pipart.
Küsimus: Mida teha, kui Chimichurri maitse on liiga hapu?
Vastus: Kui äädikas on liiga domineeriv, lisa veidi rohkem oliiviõli või näpuotsaga suhkrut, et maitset tasakaalustada.
Küsimus: Kas Chimichurrit saab kasutada marinaadina?
Vastus: Jah, Chimichurri sobib suurepäraselt lihade, kana või köögiviljade marineerimiseks. Kasutage marinaadina ja eemaldage liigne kaste enne küpsetamist, et see ei kõrvetaks.
Küsimus: Kas Chimichurri on külmutatav?
Vastus: Jah, Chimichurri kastet saab külmutada. Külmuta see väikeste portsjonitena, näiteks jääkuubikuvormides, ja sulata vastavalt vajadusele.