Hamburgeri Retsept

Hamburger on üks populaarsemaid toite kogu maailmas. Seda armastatakse oma maitsekülluse ja lihtsuse tõttu. Hamburgereid saab kohandada vastavalt oma eelistustele, lisades erinevaid kastmeid, köögivilju ja juustusorte. Algselt päritolult on hamburger seotud Saksa linna Hamburgiga, kust immigrandid tõid selle Ameerikasse. Seal sai see kiiresti populaarseks, eriti kiirtoidu restoranides, ja on tänaseks levinud igale poole.

Hamburgeri koostisosad

  • 500 g veisehakkliha
  • 1 sibul, peeneks hakitud
  • 1 muna
  • 2 spl riivsaia
  • Sool ja pipar maitse järgi
  • 4 hamburgerikuklit
  • Salatilehed
  • Tomativiilud
  • Marineeritud kurgiviilud
  • Juustuviilud
  • Ketchup ja majonees

Hamburgeri dieet ja toiduvalmistamise aeg

ParameeterKirjeldus
Valmistamisaeg30 minutit
DieediinfoEi sobi veganitele või taimetoitlastele, sisaldab gluteeni

Väärtused on hinnangulised ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Hamburgeri valmistamisjuhised

  1. Valmista hakklihamass: Sega suures kausis veisehakkliha, peeneks hakitud sibul, muna ja riivsai. Maitsesta soola ja pipraga. Sõtku segu ühtlaseks massiks.
  2. Vormi kotletid: Jaga hakklihamass neljaks võrdseks osaks ja vormi neist lamedad kotletid. Veendu, et kotletid oleksid ühtlase paksusega, et need küpseksid ühtlaselt.
  3. Prae kotletid: Kuumuta grill või pann keskmise kuumusega. Aseta kotletid kuumale pinnale ja prae mõlemalt poolt umbes 4-5 minutit või kuni need on küpsed ja kuldpruunid. Soovi korral võid viimastel minutitel asetada kotletitele juustuviilud, et need sulaksid.
  4. Valmista kuklid: Lõika hamburgerikuklid pooleks ja rösti neid grillil või pannil paar minutit, kuni need on kergelt krõbedad.
  5. Koosta hamburgerid: Aseta röstitud kuklite alumisele poolele salatileht, sellele praejuustuga kotlet. Lisa tomativiilud ja marineeritud kurgiviilud. Määri kukli ülemisele poolele ketchupi ja majoneesi segu ning aseta see kotleti peale.
  6. Serveeri: Aseta valmis hamburger taldrikule ja serveeri kohe koos friikartulite või salatiga.

Hamburgeri serveerimissoovitused

Serveeri hamburgerid koos friikartulite, salatite või köögiviljadega. Sobivateks jookideks on näiteks külm õlu või karastusjook.

Hamburgeri toitumisalane teave

Toitaineline väärtusPer portsjonPer 100 g
Kalorid600 kcal250 kcal
Valgud30 g12 g
Rasvad35 g14 g
Süsivesikud50 g20 g

Hamburgeri Alternatiivsed versioonid

Hamburger on väga mitmekülgne roog, mida saab lihtsalt kohandada vastavalt oma eelistustele ja toitumisvajadustele. Allpool on mõned alternatiivsed versioonid klassikalisest hamburgerist.

Veganburger

Veganburgeri valmistamiseks asenda veisehakkliha taimse alternatiiviga, näiteks kikerherne- või musta oa kotletiga. Samuti kasuta veganjuustu ja tavalise majoneesi asemel veganmajoneesi. Rösti kuklid ja kogu burger samamoodi nagu klassikaline versioon. Tulemus on maitsev ja täiesti taimne.

Gluteenivaba burger

Gluteenivaba burgeri valmistamiseks vali gluteenivabad hamburgerikuklid ja kasuta riivsaia asemel gluteenivaba alternatiivi, näiteks maisijahu või kaerajahu. Ülejäänud koostisosad võivad jääda samaks, kuid jälgi, et kõik kasutatud tooted oleksid gluteenivabad.

Juustuburger

Juustuburger on ideaalne neile, kes armastavad juustu. Selle variandi jaoks lisa igale kotletile topeltkogus juustu ja võid isegi lisada erinevaid juustusorte, näiteks cheddar või sinihallitusjuust. Juustuburger on eriti mahlane ja rikkaliku maitsega.

Hamburgeri Korduma Kippuvad Küsimused

Kuidas saan muuta hamburgeri tervislikumaks?
Saad muuta hamburgeri tervislikumaks, kasutades täisterakukleid, vähendades juustu kogust või asendades selle madalama rasvasisaldusega juustuga. Lisaks võid valida lahjema hakkliha või asendada veisehakkliha kalkuni- või kanafileega. Lisa rohkem köögivilju nagu avokaado, spinat või paprika.

Kas hamburgerit saab valmistada ilma grillita?
Jah, hamburgeri kotlette saab edukalt valmistada ka pannil. Kuumuta lihtsalt pann keskmise kuumusega ja prae kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks, nagu grillil. Samuti võid kasutada ahju, küpsetades kotlette 200°C juures umbes 15-20 minutit.

Mida teha, kui kotletid lagunevad küpsetamise ajal?
Kui kotletid kipuvad lagunema, proovi lisada segusse rohkem siduvaid aineid, nagu muna või riivsai. Veendu, et segaksid hakkliha korralikult ja pressid kotletid piisavalt tugevaks enne küpsetamist. Liiga niiske segu võib samuti põhjustada lagunemist, seega võib olla vajalik vedeliku kogust vähendada.

Kas võin kasutada kana- või kalkunihakkliha veisehakkliha asemel?
Jah, kana- või kalkunihakkliha on suurepärased alternatiivid veisehakklihaga hamburgerile. Need valikud on sageli lahjemad ja madalama rasvasisaldusega, mis võib olla eelistatud neile, kes otsivad kergemat versiooni. Oluline on siiski jälgida, et kotletid ei muutuks liiga kuivaks, seega võib olla vajalik lisada veidi rasva, näiteks oliiviõli või hakitud sibulat.