Sissejuhatus retsepti ja toidu ajalukku
Kalasupp on olnud osa paljude kultuuride köögist aastatuhandeid, alates Vahemere piirkonnast kuni Põhjamaadeni. See on toitev, maitsev ja pakub lõputuid võimalusi erinevate maitsete ja koostisosade lisamiseks. Täna tutvustame teile ühte lihtsat ja maitsvat kalasupi retsepti, mis on inspireeritud Vahemere köögist.
Koostisosade loetelu
- 1,5 teelusikatäit koriandrit
- 1 teelusikatäis köömneid
- 1 teelusikatäis Aleppo pipra helbeid või ½ teelusikatäit punase pipra helbeid
- ¾ teelusikatäit kurkumit
- ½ teelusikatäit paprikat
- 700 grammi mõõdukalt tugevat kalafiléed, näiteks meriahvenat või punast ahvenat, lõigatud tükkideks (umbes 3-4 cm tükid)
- Soola ja musta pipart
- Ekstra neitsioliiviõli
- 1 punane sibul, hakitud
- 1 punane paprika, hakitud
- 2 sellerivart, hakitud
- 4 küüslauguküünt, hakitud
- 1 800-grammine purk terveid tomateid
- 120 ml valget veini
- 950 ml köögiviljapuljongit või kanapuljongit, eelistatavalt madala naatriumisisaldusega
- 1 tass tihedalt hakitud värsket peterselli
- 1 tass tihedalt hakitud värsket koriandrit
- 3 hakitud rohelist sibulat (nii valged kui ka rohelised osad)
- 1 sidruni mahl
Toiduvalmistamise aeg ja toitumisalane teave
Toiduvalmistamise aeg on umbes 40 minutit. See retsept on gluteenivaba ja sobib taimetoitlastele, kui kasutate köögiviljapuljongit.
Üksikasjalikud juhised
Kala ettevalmistamine
Alustage vürtside segamisega väikeses kausis. Maitsestage kala hea näputäie kosheri soola ja musta pipra ning 2-3 teelusikatäie vürtsiseguga; segage, et katta.
Puljongi valmistamine
Kuumutage suures potis või hollandi ahjus 3 supilusikatäit ekstra neitsioliiviõli keskmisel kõrgel kuumusel. Lisage sibulad, paprikad, seller ja küüslauk. Keetke, segades regulaarselt, 5 minutit või kuni köögiviljad pehmenevad. Maitsestage hea näputäie kosheri soola ja musta pipraga. Lisage ülejäänud vürtsisegu.
Lisage tomatid, valge vein ja kanapuljong. Keetke, seejärel vähendage kuumust keskmisele madalale. Katke poti osa ja laske 20 minutit podiseda.
Kala lisamine
Kui puljong on valmis, libistage kala sisse ja keetke umbes 4-5 minutit või kuni kala on läbi küpsenud (ärge üle küpsetage kala, pidage meeles, et see jätkab küpsemist kuumas puljongis isegi pärast kuumuse eemaldamist). Segage petersell, koriander, roheline sibul. Lõpetage sidrunimahlaga. Serveerige kohe.
Serveerimissoovitused
Kalasuppi on kõige parem serveerida kohe, et kala ei küpseks liiga palju kuumas puljongis. Serveerige seda lisaks sidrunilõikudega (rohkem tsitrust ei ole kunagi halb mõte, kui tegemist on kalaga) ja hea tükikese maalähedase, krõbeda leivaga, et kõik mahlane headus üles korjata. Või kui soovite, võite supi serveerida kiiresti keedetud kuskussi või oma lemmikteravilja peal. Alustuseks lisage suur salat, näiteks Balela salat või see Vahemere kolme oasalat.
Toitumisalane teave
Kalorid: 207.2 kcal
Süsivesikud: 16.6 g
Valgud: 28 g
Rasvad: 2.1 g
Küllastunud rasvad: 0.3 g
Kolesterool: 58.5 mg
Kaalium: 1285.7 mg
Kiudained: 4.2 g
Vitamiin A: 2389.1 IU
Vitamiin C: 92.2 mg
Kaltsium: 133.1 mg
Raud: 4.3 mg
Alternatiivsed versioonid retseptist
Taimetoitlastele ja veganitele
Kui olete taimetoitlane või vegan, võite kalasupi retsepti kohandada, asendades kala köögiviljadega. Kasutage erinevaid köögivilju, nagu suvikõrvits, baklažaan, brokkoli ja lillkapsas, et lisada supile tekstuuri ja maitset. Samuti võite lisada rohkem valku, lisades kikerherneid või läätsesid. Kasutage kindlasti köögiviljapuljongit kanapuljongi asemel.
Gluteenivaba versioon
See retsept on juba gluteenivaba, kuid kui soovite lisada teravilja, veenduge, et see on gluteenivaba. Kuskuss on nisu toode ja sisaldab gluteeni, nii et asendage see quinoa või riisiga.
Kala alternatiivid
Kui te ei ole meriahvena või punase ahvena fänn, võite kasutada mõnda muud mõõdukalt tugevat kalaliiki. Hea alternatiiv võib olla tursk, pollak või koha. Võite isegi proovida mereande, nagu krevetid või austrid, et lisada supile erinevaid maitseid ja tekstuure.
Maitseainete variatsioonid
Kui soovite muuta supi maitset, võite katsetada erinevate maitseainetega. Proovige lisada näiteks rosmariini, tüümiani või basiilikut. Kui soovite rohkem vürtsi, lisage rohkem punase pipra helbeid või proovige tšillipulbrit.
Köögiviljade variatsioonid
Kui soovite lisada rohkem köögivilju, võite lisada rohelisi ube, spinatit või kale. Need köögiviljad lisavad supile rohkem toitaineid ja värvi.
Lisandid
Kuigi see retsept soovitab serveerida suppi krõbeda leivaga, võite proovida ka muid lisandeid. Proovige näiteks serveerida suppi koos küüslauguleivaga või isegi krõbedate krutoonidega. Kui soovite midagi kerget, serveerige suppi koos värske salatiga.
Tervislikum versioon
Kui soovite teha tervislikuma versiooni, võite vähendada õli kogust ja kasutada madala naatriumisisaldusega puljongit. Samuti võite lisada rohkem köögivilju ja vähem kala, et vähendada retsepti kalorisisaldust.
Loodetavasti annavad need alternatiivid teile inspiratsiooni ja julgustavad teid katsetama ja kohandama retsepti vastavalt oma maitsele ja toitumisvajadustele. Nautige kalasupi valmistamist ja söömist!