Kreemisai Retsept

Kreemisai on armastatud ja nostalgiline küpsetis, mis on tuntud oma pehme tekstuuri ja magusa vanillikreemitäidise poolest. See maius on eriti populaarne hommikusöögiks või pärastlõunaseks tee kõrvale. Kreemisaiad on sageli seotud perepühade ja kohvikute hõrgutistega, kus neid pakutakse värskelt ahjust tulnuna. Selle retsepti rikkalik maitse ja pehme sisu muudavad selle vastupandamatuks.

Ajalooline taust

Kreemisaiade ajalugu ulatub sajandite taha, kui pärmitainast saiakesi hakati täitma erinevate magusate kreemidega. Euroopa pagaritööstuse arengul oli oluline roll kreemisaiade levikus. Näiteks Prantsusmaal ja Saksamaal on sarnased kondiitritooted juba ammu populaarsed. Eestis on kreemisai olnud osa kohvikukultuurist ning see on säilitanud oma koha eestlaste magusalaual põlvest põlve.

Kreemisai Koostisosad

  • 500 g nisujahu
  • 250 ml piima
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 25 g pärmi
  • 2 muna
  • 100 g võid
  • 1 tl vanillisuhkrut

Kreem:

  • 300 ml piima
  • 3 munakollast
  • 70 g suhkrut
  • 30 g nisujahu
  • 1 tl vanillisuhkrut

Kreemisai Dieet ja Toiduvalmistamise Aeg

KriteeriumInfo
Valmistusaeg2 tundi (koos kerkimisega)
Küpsetusaeg20–25 minutit
Portsjonite arv8–10 saiakest
DieetEi ole gluteenivaba ega vegan

NB! Toiteväärtused võivad erineda olenevalt koostisosade brändist või nende kogustest.

Kreemisai Valmistamisjuhised

  1. Pärmitaina valmistamine:
    • Soojenda piim käesoojaks (umbes 37 °C). Lisa pärm ja 1 tl suhkrut, sega kuni pärm on lahustunud. Lase 10 minutit seista, kuni segu hakkab vahutama.
    • Suures kausis sega kokku jahu, ülejäänud suhkur, sool ja vanillisuhkur.
    • Vala pärmisegu jahusegu sisse ning lisa lahtiklopitud munad.
    • Lisa sulatatud või ning sõtku tainast kuni see muutub ühtlaseks ja elastseks (umbes 10 minutit).
    • Kata tainakauss rätikuga ja lase tainal soojas kohas 1 tund kerkida, kuni see on kahekordistunud.
  2. Kreemi valmistamine:
    • Kuumuta piim keemiseni, kuid ära lase keema tõusta.
    • Sega teises kausis munakollased, suhkur, jahu ja vanillisuhkur ühtlaseks massiks.
    • Vala kuum piim peene joana munasegusse, pidevalt segades.
    • Tõsta segu tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel, kuni kreem pakseneb. Sega pidevalt, et vältida tükke.
    • Tõsta kreem jahtuma ning kata pealt kilega, et vältida “naha” tekkimist.
  3. Saiakeste vormimine ja täitmine:
    • Kui tainas on kerkinud, rulli see kergelt jahusel pinnal umbes 1 cm paksuseks kihiks.
    • Lõika tainast umbes 10×10 cm ruudud.
    • Pane igale ruudule supilusikatäis kreemi ning voldi nurgad keskpunkti kokku. Suru ääred kergelt kinni.
  4. Küpsetamine:
    • Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes nende vahele ruumi.
    • Kata saiakesed kergelt rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida.
    • Kuumuta ahi 180 °C juurde ja küpseta 20–25 minutit, kuni saiakesed on kuldpruunid.

Kreemisai Serveerimissoovitused

Kreemisaiaid on kõige parem serveerida veidi soojana koos värske kohvi või piimaga. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut või lisa kõrvale marjamoosi.

Kreemisai Toitumisalane Teave

ToiteväärtusPer portsjon (1 kreemisai)100 g kohta
Kalorid280 kcal320 kcal
Süsivesikud35 g40 g
Rasvad12 g14 g
Valgud6 g7 g

Kreemisai Alternatiivsed Versioonid

Kreemisaiale on mitmeid alternatiive, mis võimaldavad retsepti kohandada erinevate maitse-eelistuste ja toitumisvajaduste järgi. Siin on mõned populaarsed variatsioonid:

Vegaanne Kreemisai

Vegaanversioonis asendatakse kõik loomse päritoluga koostisosad taimsetega:

  • Piim: Kasuta taimset piima, näiteks kaerapiima või mandlipiima.
  • Või: Asenda taimse margariini või kookosõliga.
  • Munad: Munade asemel sega kokku 2 spl jahvatatud linaseemneid ja 6 spl vett. Lase segul 10 minutit paisuda, kuni see muutub “munataolise” massiks.
    Tulemus jääb pehme ja maitsev, kuid sobib ka veganitele.

Gluteenivaba Kreemisai

Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta:

  • Gluteenivaba jahusegu: Sobivad näiteks riisi-, tatra- või mandlijahu segud. Kasuta siduvuse parandamiseks ksantaankummi.
  • Küpsemisaeg: Võib olla veidi pikem, kuna gluteenivaba tainas kerkib aeglasemalt.
    See versioon sobib gluteenitalumatusega inimestele ning maitseb üllatavalt sarnaselt klassikalisele variandile.

Šokolaaditäidisega Kreemisai

Kui soovid lisada magusust ja rikkalikku maitset:

  • Asenda vanillikreem 200 g šokolaadikreemiga (nt Nutella või kodune šokolaadikreem).
  • Lisa kreemile pisut soola, et maitsed oleksid tasakaalus.
    Šokolaaditäidisega kreemisai sobib eriti hästi šokolaadisõpradele ja erilisteks pidupäevadeks.

Marjalisandiga Kreemisai

Kui soovid puuviljalisemat maitset:

  • Lisa kreemile enne küpsetamist värskeid marju, näiteks vaarikaid või mustikaid.
  • Võid kasutada ka hapukamat marjapüreed, et lisada maitsele värskust.
    Marjalisand annab saiakestele värske ja hapuka maitsenüansi, mis tasakaalustab kreemi magusust.

Kreemisai Korduma Kippuvad Küsimused

Küsimus: Kas pärmi saab asendada kuivpärmi või muude alternatiividega?
Vastus: Jah, värske pärmi saab asendada kuivpärmi või instant-pärmiga. Kasuta 7 g kuivpärmi 25 g värske pärmi asemel. Kui kasutad instant-pärmi, lisa see otse jahule, ilma vedelikku eelnevalt lahustamata.

Küsimus: Miks mu tainas ei kerki piisavalt hästi?
Vastus: Taina kerkimise probleemid võivad olla seotud pärmi kvaliteedi või vedeliku temperatuuriga. Veendu, et piim poleks liiga kuum (üle 40 °C) ega liiga külm, sest see võib pärmi aktiivsuse pärssida. Samuti kontrolli, et pärm ei oleks aegunud.

Küsimus: Kas kreemile võib lisada teisi maitseaineid?
Vastus: Jah, võid lisada kreemile näiteks sidrunikoort, kaneeli või muskaatpähklit, et saada rikkalikumat maitset. Samuti võib vanillisuhkru asemel kasutada vanillikauna seemneid autentsema maitse jaoks.

Küsimus: Mida teha, kui kreem läheb tükki?
Vastus: Kui kreem läheb tükki, tõsta pott tulelt ja vispelda jõuliselt, kuni mass ühtlustub. Kui tükke jääb siiski alles, suru kreem läbi sõela, et saavutada sile tekstuur.

Küsimus: Kas kreemisaiaid saab ette valmistada ja hiljem küpsetada?
Vastus: Jah, saiakesi saab külmikus hoida enne küpsetamist kuni 12 tundi. Kata need rätikuga või kilekattega, et vältida kuivamist. Küpsetamisel võivad need vajada paar minutit pikemat küpsemisaega otse külmast ahju pannes.

Küsimus: Kas saiakesi saab külmutada?
Vastus: Jah, nii küpsetatud kui ka küpsetamata saiakesi saab külmutada. Küpsetatud saiakesi külmutades lase neil esmalt täielikult jahtuda ning hoia õhukindlas anumas. Enne serveerimist soojenda neid ahjus 160 °C juures 5–7 minutit, et taastada nende värskus.