Lasanje on klassikaline Itaalia roog, mida tuntakse kogu maailmas oma rikkaliku maitse ja kihilise struktuuri poolest. Selle roa teeb eriliseks pasta, liha, juustu ja tomatikastme harmooniline kombinatsioon, mis koos ahjus küpsetades muutub imeliselt maitsvaks. Lasanje populaarsus ulatub üle riigipiiride ja on paljude perede lemmikroog pühapäevaõhtustel õhtusöökidel. See on roog, mis toob inimesi kokku, pakkudes nii lohutust kui ka naudingut.
Lasanje pärineb Itaaliast, täpsemalt Emiglia-Romagna piirkonnast. Algupäraselt valmistati lasanjet käsitsi valmistatud pastalehtedest, mida kihiti koos ragù kastme ja bešamellkastmega. Aastate jooksul on lasanje populaarsus levinud kogu maailma ning retsepti on kohandatud vastavalt kohalikele maitsetele ja koostisosadele. Täna võib leida erinevaid variatsioone, alates traditsioonilisest liha-lasanjest kuni taimetoitlaste ja veganite versioonideni.
Lasanje koostisosad
- 500 g hakkliha (veiseliha)
- 1 suur sibul, hakitud
- 2 küüslauguküünt, purustatud
- 800 g purustatud tomateid (konserveeritud)
- 2 spl tomatipastat
- 2 spl oliiviõli
- 1 tl kuivatatud oreganot
- 1 tl kuivatatud basiilikut
- 250 g lasanjeplaate
- 200 g riivitud mozzarellat
- 100 g riivitud parmesani
- 50 g võid
- 50 g jahu
- 500 ml piima
- Sool ja pipar maitse järgi
Lasanje dieet ja toiduvalmistamise aeg
Aeg | Kogus | Dieet |
---|---|---|
Valmistamine | 30 min | Tavaline |
Küpsetamine | 45 min | Ei sobi veganitele |
Koguaeg | 1 tund 15 min | Ei ole gluteenivaba |
See teave on esitatud ainult informatiivsel eesmärgil ja võib erineda sõltuvalt kasutatud koostisosade või brändide erinevustest.
Lasanje valmistamisjuhised
- Kuumuta ahi 180°C-ni (ventilatsiooniga) või 200°C-ni (ilma ventilatsioonita).
- Valmista ragù kaste: Kuumuta oliiviõli suurel pannil keskmisel kuumusel. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae kuni sibul muutub läbipaistvaks. Lisa hakkliha ja prae kuni see on ühtlaselt pruunistunud. Seejärel lisa tomatipasta, purustatud tomatid, oregano ja basiilik. Maitsesta soola ja pipraga. Lase kastmel vaikselt podiseda 20-30 minutit, aeg-ajalt segades.
- Valmista bešamellkaste: Sulata kastrulis madalal kuumusel või. Lisa jahu ja sega pidevalt umbes 1-2 minutit, kuni segu muutub helekollaseks. Lisa piim väikeste koguste kaupa, pidevalt segades, et vältida tükkide teket. Keeda kastet, kuni see pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga.
- Kihita lasanje: Võta suur ahjuvorm ja alusta kihitamisest. Aseta esimese kihina lasanjeplaadid, seejärel kata need ragù kastmega, seejärel bešamellkastmega ja lõpuks riputa peale riivitud mozzarellat ja parmesani. Korda kihitamist, kuni koostisosad on otsas. Viimase kihina peaks olema bešamellkaste, mis on kaetud juustuga.
- Küpseta: Aseta vorm eelsoojendatud ahju ja küpseta 45 minutit, kuni lasanje on pealt kuldpruun ja mullitav. Kui lasanje kipub liiga pruuniks muutuma, kata see fooliumiga küpsetamise viimaseks 15 minutiks.
Lasanje serveerimissoovitused
Serveeri lasanjet koos värske rohelise salati ja krõbeda ciabatta-leivaga. Sobivaks joogiks on klaas punast veini nagu Chianti või mõni muu Itaalia punane vein.
Lasanje toitumisalane teave
Toitainesisaldus | Per portsjon (300 g) | Per 100 g |
---|---|---|
Kalorid | 680 kcal | 227 kcal |
Valk | 35 g | 11.7 g |
Rasv | 38 g | 12.7 g |
Süsivesikud | 45 g | 15 g |
Toitainesisaldus on arvutatud keskmiselt ja võib varieeruda sõltuvalt täpsetest koostisosadest ja nende kogustest.
Lasanje alternatiivsed versioonid
Lasanje on väga kohandatav roog, mis võimaldab mitmeid variatsioone vastavalt eelistustele ja toitumisvajadustele. Allpool on toodud mõned populaarsed alternatiivsed versioonid.
Taimetoitlasest lasanje
Taimetoitlastele mõeldud lasanje puhul asendatakse hakkliha köögiviljadega, näiteks baklažaani, suvikõrvitsa ja paprika viiludega. Köögiviljad tuleb esmalt pannil kergelt pruunistada ja seejärel kihitada koos tomatikastme ja bešamellkastmega nagu tavalise lasanje puhul. Juust jääb samaks, kuid võib lisada ka näiteks ricotta juustu lisamaitse saamiseks.
Vegan lasanje
Vegan versioonis asendatakse kõik loomse päritoluga koostisosad taimepõhiste alternatiividega. Hakkliha asemel kasutatakse sageli läätsesid või purustatud tofut, juust asendatakse vegan juustuga ja bešamellkaste tehakse taimse piima ning veganmargariiniga. Lasanjeplaadid valitakse gluteenivabad, kui soovitakse ka gluteenivaba varianti.
Gluteenivaba lasanje
Gluteenivaba lasanje jaoks tuleb kasutada gluteenivabasid lasanjeplaate, mida leidub paljudes toidupoodides. Kastmed jäävad samaks, kuid tuleb olla kindel, et kõik kasutatud koostisosad on gluteenivabad, sealhulgas bešamellkaste, mida võib paksendada gluteenivaba jahuga.
Igaüks saab kohandada lasanjet vastavalt oma maitsele ja vajadustele, muutes selle üheks kõige mitmekülgsemaks roaks köögis.
Lasanje korduma kippuvad küsimused
K: Kas ma saan lasanjeplaadid eelnevalt keeta?
V: Tavaliselt pole vaja lasanjeplaate eelnevalt keeta, kui kasutate spetsiaalselt lasanje jaoks mõeldud plaate, mis küpsevad koos kastmetega ahjus. Kui aga kasutate tavalisi pastalehti, on soovitatav need enne küpsetamist kergelt keeta.
K: Mida teha, kui lasanje jääb liiga kuiv?
V: Kui lasanje tundub kuiv, võib põhjuseks olla liiga väike kogus kastet või liiga pikk küpsetusaeg. Järgmine kord proovige lisada rohkem ragù või bešamellkastet ja jälgige küpsetamist, et lasanje jääks mahlane. Samuti võite proovida küpsetamise lõpus lisada pisut vedelikku, näiteks piima või puljongit, ja katta fooliumiga.
K: Kas ma saan lasanjet ette valmistada ja hiljem küpsetada?
V: Jah, lasanjet saab ette valmistada ja külmkapis hoida kuni 24 tundi enne küpsetamist. Samuti võite lasanje külmutada ja hiljem küpsetada, kuid arvestage, et külmutatud lasanje vajab pikemat küpsetusaega.
K: Kas ma saan lasanje ülejäägid uuesti soojendada?
V: Lasanje ülejääke saab soojendada ahjus või mikrolaineahjus. Kui soojendate ahjus, katke lasanje fooliumiga, et vältida kuivamist, ja küpsetage 180°C juures umbes 20-25 minutit. Mikrolaineahjus soojendamiseks kasutage keskmist kuumust ja soojendage väikestes osades, et see ühtlaselt läbi kuumeneks.