Pitsa Retsept

Pitsa on üks populaarsemaid toite kogu maailmas. See on tuntud oma mitmekesiste maitsete ja lõputute variatsioonide poolest. Pitsa on lemmik nii perede kui ka sõprade seas, sest igaüks saab valida oma lemmikmaitsed ja -katteained. Pitsa valmistamine kodus on eriline, sest saad kohandada seda täpselt oma maitse järgi.

Pitsa ajalugu ulatub tagasi antiikaja Itaaliasse, kus esimesed variatsioonid koosnesid lihtsast leivast ja katetest nagu oliiviõli ja vürtsid. Aja jooksul on pitsa muutunud ja arenenud, omandades oma tänapäevase kuju 18. sajandi Napoli linnas. Pitsa margareeta, mis on nime saanud Itaalia kuninganna Margherita järgi, on üks klassikalisi pitsasid, mis koosneb tomatist, mozzarella juustust ja basiilikust. Pitsa on saanud kultuurilise sümboli ja on populaarne üle kogu maailma, sealhulgas Eestis.

Pitsa koostisosad

  • 500 g nisujahu
  • 300 ml vett
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 7 g kuivpärmi
  • 200 g tomatikastet
  • 300 g mozzarella juustu
  • 100 g pepperoni viile
  • 1 tl kuivatatud oregano
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • Värske basiilik (kaunistuseks)

Pitsa dieet ja toiduvalmistamise aeg

Aeg
Ettevalmistus30 min
Küpsetamine15 min
Kokku aeg45 min
Dieet
TaimetoitlaneEi
VeganEi
GluteenivabaEi

Väike märkus: Need väärtused on esitatud ainult üldise idee andmiseks ja tegelikud väärtused võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosade või brändide erinevustest.

Pitsa valmistamisjuhised

  1. Sega suures kausis jahu, sool, suhkur ja kuivpärm.
  2. Lisa soe vesi ja oliiviõli ning sega tainaks.
  3. Sõtku tainast umbes 10 minutit, kuni see muutub elastseks ja ühtlaseks.
  4. Kata tainas rätikuga ja lase sel soojas kohas kerkida umbes 1 tund või kuni tainas on kahekordistunud.
  5. Kuumuta ahi 250 kraadini.
  6. Rulli tainas jahusel pinnal soovitud paksusega ringiks või ristkülikuks.
  7. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  8. Määri tainale tomatikaste.
  9. Puista peale riivitud mozzarella juust.
  10. Aseta juustu peale pepperoni viilud.
  11. Puista üle kuivatatud oregano ja basiilikuga.
  12. Küpseta pitsa ahjus umbes 15 minutit või kuni koorik on kuldpruun ja juust sulanud ning mullitav.

Pitsa serveerimissoovitused

Serveeri pitsa koos värske basiiliku lehtedega. Kõrvale sobivad hästi rohelised salatid, oliivid ja värskendav jook nagu limonaad või kerge punane vein.

Pitsa toitumisalane teave

Per portsjon100 grammi kohta
Kalorid300 kcal250 kcal
Valgud12 g10 g
Rasvad15 g12 g
Süsivesikud30 g25 g

Need väärtused on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Pitsa Alternatiivsed versioonid

Vegan pitsa

Vegan pitsa valmistamiseks asenda tavaline mozzarella juust vegan juustuga ja kasuta taimseid katteid, nagu seitan või sojakrõpsud. Lisaks tomatikastmele võid lisada pitsale näiteks grillitud köögivilju, nagu paprika, suvikõrvits ja baklažaan. Küpseta nagu tavalist pitsat, kuni koorik on kuldpruun ja vegan juust sulanud.

Gluteenivaba pitsa

Gluteenivaba pitsa tegemiseks kasuta gluteenivaba jahu segu tainas. Taina valmistamine ja küpsetamine on sama protsess nagu tavapitsal. Katteks sobivad kõik gluteenivabad koostisosad, nagu tomatikaste, juust ja köögiviljad. Pidage meeles, et gluteenivaba tainas võib olla veidi rabedam kui tavaline tainas.

Tervislik köögiviljapitsa

Tervislikuma versiooni jaoks kasuta täisterajahu või speltajahu tainas. Lisa rohkelt köögivilju, nagu spinat, brokoli, paprika ja punane sibul. Võid kasutada ka madalama rasvasisaldusega juustu või juustukogust vähendada. Küpseta tavapärasel viisil, kuni köögiviljad on pehmed ja koorik kuldpruun.

Pitsa Korduma Kippuvad Küsimused

Küsimus: Kas ma saan kasutada värsket pärmi kuivpärmi asemel?
Vastus: Jah, saad. Kui kasutad värsket pärmi, vajad umbes 21 grammi värsket pärmi, mis vastab 7 grammi kuivpärmi kogusele. Lahusta värske pärm soojas vees koos suhkruga, lase sel mõni minut seista ja seejärel lisa see jahu segule.

Küsimus: Mida teha, kui pitsa koorik ei ole krõbe?
Vastus: Veendu, et su ahju temperatuur oleks piisavalt kõrge (250 kraadi) ja et pitsa oleks asetatud kuuma ahjuplaadile või kivile. Kui kasutad küpsetuspaberit, veendu, et see oleks õhuke ja ei takistaks kuumuse ühtlast jaotumist.

Küsimus: Kas ma saan kasutada alternatiivseid jahu liike?
Vastus: Jah, võid katsetada erinevate jahude, nagu täisterajahu, speltajahu või gluteenivaba jahu segudega. Iga jahu võib veidi muuta taina tekstuuri ja maitse, nii et tulemused võivad varieeruda.

Küsimus: Kuidas hoida ülejäänud pitsa värskena?
Vastus: Järelejäänud pitsat saad säilitada külmkapis õhukindlas anumas kuni kolm päeva. Soojenda seda ahjus 180 kraadi juures umbes 10 minutit või kuni see on läbi kuumenenud. Samuti saad kasutada mikrolaineahju, kuid koorik ei pruugi jääda nii krõbe.

Küsimus: Kas ma saan pitsat külmutada?
Vastus: Jah, pitsat saab külmutada. Külmuta küpsetatud pitsa viilud õhukindlas anumas või kilekottides kuni kolm kuud. Enne söömist soojenda külmutatud pitsat eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures umbes 15-20 minutit või kuni see on täielikult läbi kuumenenud.