Seljanka Retsept

Seljanka on üks tuntumaid ja armastatumaid suppe, mis pakub rikkalikku ja vürtsikat maitset. Selle retsepti unikaalsus peitub erinevate liha- ja köögiviljade kombinatsioonis, millele lisandub soolakurkide ja tomatipasta intensiivne maitse. Seljanka on populaarne eelkõige Ida-Euroopa köögis, kus see on leidnud kindla koha nii argi- kui pidulaudades.

Seljanka päritolu ulatub tagasi Vene keisririigi aegadesse, kus see oli eeskätt talupoegade roog. Aja jooksul on seljanka retsept arenenud, muutudes mitmekülgsemaks ja kohandudes erinevate piirkondade maitsetega. Selle roa ajalugu peegeldab ka piirkonna kultuurilist ja kulinaarset mitmekesisust, mis on säilinud tänapäevani. Näiteks on teada, et seljanka erinevad versioonid võivad sisaldada nii kala, liha kui ka seeni, sõltuvalt piirkondlikust traditsioonist.

Seljanka koostisosad

  • 300 g suitsuliha (näiteks suitsusink või -vorst)
  • 200 g veiseliha
  • 3 keskmist soolakurki
  • 2 keskmist sibulat
  • 2 keskmist porgandit
  • 2 spl tomatipastat
  • 2 spl võid
  • 2-3 loorberilehte
  • 10-15 musta pipra tera
  • 1,5 liitrit veisepuljongit
  • Sidruniviilud ja hapukoor (serveerimiseks)
  • Sool ja pipar maitse järgi

Seljanka dieet ja toiduvalmistamise aeg

AegKogus
Ettevalmistus:15 minutit
Küpsetamine:45 minutit
Kokku:1 tund
DieetKirjeldus
Liha sisaldavEi sobi taimetoitlastele ega veganitele.
GluteenivabaEi sisalda gluteeni.

Märkus: Need väärtused on antud ligikaudsete näitudena ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatavatest koostisosadest ja kaubamärkidest.

Seljanka valmistamisjuhised

  1. Ettevalmistamine:
  • Lõika suitsuliha ja veiseliha väikesteks tükkideks.
  • Koori ja haki sibulad ning porgandid.
  • Viiluta soolakurgid õhukesteks viiludeks.
  • Viiluta oliivid ja aseta kõrvale.
  1. Liha praadimine:
  • Kuumuta suur kastrul keskmisel kuumusel ja lisa sinna või.
  • Lisa suitsuliha ja veiseliha ning prae, kuni liha on kergelt pruunistunud (umbes 5-7 minutit).
  • Tõsta liha kõrvale ja hoia sooja.
  1. Köögiviljade hautamine:
  • Samas kastrulis lisa sibul ja porgand ning hauta, kuni köögiviljad muutuvad pehmeks (umbes 5 minutit).
  • Lisa tomatipasta ja hauta veel 2-3 minutit, kuni tomatipasta on hästi segunenud.
  1. Suppi keetmine:
  • Lisa kastrulisse pruunistatud liha, loorberilehed, pipraterad ja veisepuljong.
  • Lisa viilutatud soolakurgid.
  • Kuumuta supp keemiseni, seejärel alanda kuumust ja lase supil kaane all tasasel tulel keeda 30 minutit.
  1. Viimistlemine:
  • Maitsesta supp soola ja pipraga vastavalt maitsele.
  • Enne serveerimist eemalda loorberilehed.

Seljanka serveerimissoovitused

Serveeri seljanka kuumalt, lisades igasse taldrikusse sidruniviilu ja supilusikatäie hapukoort. Suppi võib pakkuda koos rukkileivaga, mis täiendab hästi seljanka rikkalikku maitset.

Seljanka toitumisalane teave

ToitaineKogus ühe portsjoni kohtaKogus 100 g kohta
Kalorid250 kcal100 kcal
Rasv15 g6 g
Süsivesikud10 g4 g
Valk20 g8 g

Seljanka alternatiivsed versioonid

Seljanka on väga mitmekülgne roog, mida saab hõlpsasti kohandada erinevate eelistuste ja toitumisvajadustega. Siin on mõned alternatiivsed versioonid seljankast:

Taimne seljanka

Taimse seljanka valmistamiseks asenda liha taimsete valguallikatega, nagu suitsutofu, seened või taimne vorst. Lisa köögivilju nagu paprika ja suvikõrvits, et roog oleks toitaineterikas ja maitsev. Taimne seljanka säilitab traditsioonilise maitse, kuid sobib hästi ka veganitele ja taimetoitlastele.

Kalaseljanka

Kalaseljanka jaoks asenda suitsuliha ja veiseliha suitsukala või erinevate mereandidega, näiteks lõhe, tursa või krevettidega. Kalaseljanka on kergem ja värskem variant, mis sobib suurepäraselt mereandide austajatele. Kalade ja mereandide lisamine annab seljankale unikaalse maitsenüansi, mis erineb traditsioonilisest lihaversioonist.

Kiire seljanka

Kui aega on vähe, proovi kiiret seljankat, kasutades valmis lõigatud köögiviljasegu ja eelküpsetatud liha. Kasuta konservitud oliive ja soolakurke, et kiirendada valmistamist. See variant on ideaalne neile, kes soovivad nautida seljanka maitset, kuid kellel pole aega seda pikka aega valmistada.

Seljanka korduma kippuvad küsimused

K: Kas seljankat saab valmistada eelmisel päeval ja uuesti soojendada?
V: Jah, seljanka on ideaalne roog, mida saab eelmisel päeval valmistada. Supp muutub järgmise päeva jooksul veelgi maitsvamaks, kuna maitsed segunevad paremini. Soojendamisel lisa vajadusel veidi puljongit või vett, et supp ei oleks liiga paks.

K: Mis asendab tomatipastat, kui seda pole käepärast?
V: Kui tomatipastat ei ole, võib selle asendada purustatud tomatite või tomatikastmega. Kui kasutad purustatud tomateid, võib olla vajalik lisada veidi suhkrut, et tasakaalustada nende happesust.

K: Kuidas muuta seljanka vähem vürtsikaks?
V: Vürtsikuse vähendamiseks jäta retseptist välja pipraterad või vähenda nende kogust. Samuti võib hapukoore lisamine igale portsjonile leevendada vürtsikust ja anda mahedama maitse.

K: Kas seljankat võib külmutada?
V: Jah, seljanka sobib suurepäraselt külmutamiseks. Enne külmutamist lase supil täielikult jahtuda ja paki see seejärel sobivatesse anumatesse. Külmutatud seljankat võib säilitada kuni kolm kuud. Enne serveerimist lase supil aeglaselt külmkapis sulada ja kuumuta uuesti läbi.