Suitsukanasalat Retsept

Suitsukanasalat on üks Eesti toidulaua lemmikuid, mida hinnatakse oma rikkaliku maitseprofiili ja mitmekülgsuse poolest. Selle eriline suitsune ja kreemjas kooslus muudab selle ideaalseks nii pidulikuks sündmuseks kui ka igapäevaseks lõunaks. Sageli valmistatakse suitsukanasalatit kodustest koostisosadest, muutes selle lihtsaks, kuid ülimalt maitsvaks roaks.

Suitsukanasalat ajalooline taust

Suitsutatud liha kasutamine on traditsiooniline mitmetes kultuurides, kuna suitsutamine oli algselt liha säilitamise meetod. Aja jooksul arenes suitsukana aga hinnatud delikatessiks, millel on eriline aroom ja maitse. Eestis hakati suitsukanasalatit populaarsemalt valmistama 20. sajandi keskpaigas, mil hakati rohkem katsetama erinevate lihade ja salatite kooslustega. Tänapäeval on suitsukanasalat populaarne nii peresündmustel kui ka suvepiknikutel.

Suitsukanasalat koostisosad

  • 300 g suitsukana (hakitud tükkideks)
  • 200 g keedetud kartuleid (kuubikuteks lõigatud)
  • 100 g marineeritud kurki
  • 150 g värsket salatit (nt jääsalat või rooma salat)
  • 1 väike punane sibul (peeneks hakitud)
  • 100 g keedetud herneid
  • 3 spl majoneesi
  • 1 spl hapukoort
  • 1 tl sinepit
  • Sool ja must pipar maitse järgi
  • Petersell või till kaunistuseks

Suitsukanasalat dieet ja toiduvalmistamise aeg

AegKogus
Ettevalmistusaeg20 minutit
Küpsetusaegei vaja
Kokku20 minutit
DieediparameeterAndmed
Sisaldab lihaJah
GluteenivabaJah, kui kasutada gluteenivabasid koostisosi
LaktoosivabaEi (kui kasutada hapukoort ja majoneesi)

Toitumisalased väärtused võivad varieeruda sõltuvalt koostisosade kvaliteedist ja kogustest.

Suitsukanasalat valmistamisjuhised

  1. Valmistage koostisosad ette:
    Hakkige suitsukana väikesteks suutäie suurusteks tükkideks. Lõigake keedetud kartulid kuubikuteks. Tükeldage marineeritud kurgid ja peenestage punane sibul.
  2. Segage salati baaskomponendid:
    Võtke suur kauss ja lisage suitsukana, kartulikuubikud, marineeritud kurk, hakitud sibul ja herned. Sega kõik koostisosad õrnalt läbi, et vältida koostisosade purunemist.
  3. Valmistage kaste:
    Eraldi kausis segage majonees, hapukoor ja sinep ühtlaseks massiks. Maitsestage soola ja musta pipraga vastavalt oma maitsele.
  4. Kombineerige kastmega:
    Valage kaste salati peale ning segage õrnalt, et kõik koostisosad oleksid kastmega kaetud.
  5. Lõpetamine ja kaunistamine:
    Lisage hakitud värske petersell või till kaunistuseks ning segage veelkord kergelt läbi. Serveerige kohe või laske enne serveerimist külmkapis 30 minutit maitsestuda.

Suitsukanasalat serveerimissoovitused

Suitsukanasalat sobib suurepäraselt serveerimiseks koos värske leivaga või krõbedate saiakrutoonidega. Soovitatav lisada kõrvale värsket kurki ja tomatit. Sobib hästi ka kergema valge veini või jahutatud sidruniveega.

Suitsukanasalat toitumisalane teave

ToitainePer portsjon (200 g)100 g kohta
Kalorid280 kcal140 kcal
Valgud18 g9 g
Rasvad20 g10 g
Süsivesikud12 g6 g

Toitumisalased väärtused on ligikaudsed ja võivad varieeruda vastavalt kasutatud koostisosadele.

Suitsukanasalat Alternatiivsed versioonid

Suitsukanasalatit saab lihtsalt kohandada vastavalt maitse-eelistustele või dieedinõuetele. Siin on mõned populaarsed alternatiivsed versioonid.

Taimne suitsukanasalat

Taimse versiooni jaoks asendage suitsukana suitsutatud taimse alternatiiviga, näiteks suitsutatud tofu või jackfruit’iga (jakipuu). Kasutage veganmajoneesi ja hapukoore asemel taimset alternatiivi, näiteks kaerakreemi või kookosjogurtit. Selline versioon sobib veganitele ja säilitab samas suitsuse ja rikkaliku maitse.

Gluteenivaba suitsukanasalat

Gluteenivaba versiooni puhul veenduge, et kõik kasutatavad koostisosad, nagu sinep ja marineeritud kurgid, oleksid gluteenivabad. Lisaks võib krutoonid kõrvale jätta või asendada need gluteenivabade alternatiividega, näiteks riisikrõpsudega.

Kergem suitsukanasalat

Kui soovite kalorite arvu vähendada, võite kasutada madalama rasvasisaldusega majoneesi ja hapukoort või asendada need osaliselt kreeka jogurtiga. Samuti võib suitsukana kogust vähendada ning suurendada värskete köögiviljade, näiteks paprika ja kurkide osakaalu, et muuta salat kergemaks ja vitamiinirikkamaks.

Eksootiline suitsukanasalat

Eksootilise maitse saavutamiseks lisage ananassitükke või mangokuubikuid. Kastmesse võite segada tilga laimimahla ja pisut tšillikastet, et lisada veidi magusvürtsikat nüanssi. Selline variant sobib hästi suvepiknikule või värske ja särtsaka salatina.

Suitsukanasalat Korduma Kippuvad Küsimused

K: Kas suitsukana saab asendada mõne muu lihaga?
V: Jah, suitsukana asemel võib kasutada suitsukalkunit, grillitud kana või isegi suitsulõhet, kui soovite veidi teistsugust maitset. Kala annab eriti rikkaliku ja unikaalse maitsenüansi.

K: Mis tüüpi kartuleid on kõige parem kasutada suitsukanasalatis?
V: Soovitatav on kasutada keedetud jahtunud kartuleid, mis hoiavad kuju ega muutu segamisel pudruseks. Sobivad hästi näiteks koored kartulid, mis on vaha- või kreemja tekstuuriga.

K: Kas suitsukanasalatit saab eelmisel päeval ette valmistada?
V: Jah, suitsukanasalat maitsestub külmkapis veelgi paremini. Kuid soovitatav on lisada värske salat ja maitseroheline alles vahetult enne serveerimist, et need jääksid krõmpsud ega muutuks pehmeks.

K: Mida teha, kui salat jääb liiga kuiv?
V: Kui salat tundub kuiv, lisage veidi rohkem majoneesi või hapukoort. Alternatiivina võite lisada paar supilusikatäit vett, sidrunimahla või köögiviljapuljongit, et anda salatile rohkem mahlakust.

K: Kuidas suitsukanasalat kõige paremini säilib?
V: Suitsukanasalatit on kõige parem hoida õhukindlas anumas külmkapis. Soovitav on tarbida 24 tunni jooksul, kuid see võib säilida kuni kaks päeva, kui salat ei sisalda värsket salatilehti.