Dim Sum Retsept

Dim Sum on traditsiooniline Hiina köök, mis koosneb mitmekesistest väikestest roogadest, mida sageli serveeritakse aurutatult või praetult. Selle eripäraks on kombineerida mahedaid ja rikkalikke maitseid üheks kaasahaaravaks einestamiskogemuseks. Dim sumi nautimine on muutunud populaarseks ka väljaspool Aasiat, olles osa peresõbralikest pühapäevasöökidest ja elegantsetest kohtumistest.

Dim Sumi Ajalugu

Dim sum sai alguse Hiina teetubadest, kus reisijatele pakuti väikseid suupisteid koos teega. Selle traditsiooni juured ulatuvad tuhandeid aastaid tagasi, eriti Guangdongi provintsi piirkonda. Aja jooksul on see laienenud rikkalike täidiste ja vormide kaudu, nagu ha kau (aurutatud krevettidega pelmeenid) ja šao mai (sealiha ja krevettidega täidetud pelmeenid). Tänapäeval on dim sum üks armastatumaid ühiseid eineid, mida jagatakse pereringis või sõpradega.

Dim Sumi Koostisosad

  • 300 g riisijahu või wontoni tainapaberit
  • 250 g sealiha hakkliha või krevette (või nende segu)
  • 50 g hakitud seened (shiitake või portobello)
  • 1 sibul (peeneks hakitud)
  • 2 spl sojakastet
  • 1 spl seesamiõli
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl suhkrut
  • ½ tl soola
  • ½ tl valget pipart
  • 2 spl hakitud rohelist sibulat

Dim Sumi Dieet ja Toiduvalmistamise Aeg

AegKogusInfo
Ettevalmistusaeg20 minutitTainataskute täitmiseks ja vormimiseks
Küpsetusaeg10-15 minutitAurutamine või praadimine
DieetEi ole veganVõimalik muuta taimetoiduks krevette ja sealiha asendades

Andmed on ligikaudsed ja võivad muutuda olenevalt kasutatavatest koostisosadest.

Dim Sumi Valmistamisjuhised

  1. Täidise valmistamine
    • Sega kausis hakkliha või krevetid hakitud seente, sibula, sojakastme, seesamiõli, ingveripulbri, suhkru, soola ja valge pipraga.
    • Sega koostisained hoolikalt, kuni moodustub ühtlane täidis. Kui soovid rohkem mahlasust, lisa veidi vett või puljongit.
  2. Taigna ettevalmistamine
    • Kui kasutad riisijahust tainast, rulli see õhukeseks ja lõika väikesed ringid (u 8 cm diameetriga).
    • Kasutades valmis wontoni lehti, hoia need niisked, et need ei kuivaks.
  3. Pelmeenide vormimine
    • Tõsta 1 teelusikatäis täidist iga tainaringi keskele.
    • Kortsuta servad ja sulge pelmeen, jättes ülaosa kergelt avatuks, kui soovid šao mai stiilis vormi.
    • Ha kau stiilis valmistamiseks voldi tainas kokku tihedalt kaarekujuliseks suletud pelmeeniks.
  4. Aurutamine või praadimine
    • Kuumuta auruti ja kata alus küpsetuspaberiga või lehtkapsa lehega, et pelmeenid ei jääks kinni.
    • Aseta pelmeenid aurutisse, hoides neid üksteisest veidi eemal, ja auruta 10–12 minutit keskmisel kuumusel, kuni täidis on täielikult küpsenud.
    • Kui eelistad praetud versiooni, kuumuta pannil õli, aseta pelmeenid sinna ja prae, kuni põhi on kuldpruun. Seejärel lisa väike kogus vett ja kata pann kaanega, lastes pelmeenidel aurustuda, kuni vesi aurustub.
  5. Valmis pelmeenide viimistlus
    • Raputa peale hakitud rohelist sibulat ja lisa seesamiseemneid vastavalt soovile.

Serveerimissoovitused

  • Serveeri koos sojakastme, äädikakastme või tšillikastmega.
  • Kõrvale sobivad jasmiinitee või jahe õunamahl.
  • Lisandina paku värsket salatit või marineeritud kurki.

Toitumisalane Teave

Toitaine1 portsjon (~3 pelmeeni)100 g kohta
Kalorid180 kcal200 kcal
Valgud10 g12 g
Rasvad7 g8 g
Süsivesikud15 g18 g

Andmed võivad erineda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Dim Sumi Alternatiivsed Versioonid

Dim sumi saab hõlpsasti kohandada vastavalt toitumiseelistustele ja saadavalolevatele koostisosadele. Siin on mõned ideed, kuidas muuta klassikalist retsepti sobivamaks erinevatele dieetidele või maitse-eelistustele.

Taimne Dim Sum

Täidiseks võib kasutada hakitud köögivilju ja tofut:

  • Asenda sealiha ja krevetid peeneks hakitud shiitake-seente, kapsa, porgandi ja tofuga.
  • Lisa veidi maisitärklist, et köögiviljasegu oleks ühtlasem ja hoiaks hästi koos.
  • Kasuta sojakastet ja lisaks pisut tahinit või pähklivõid, et anda täidisele sügavamat maitset.

Gluteenivaba Dim Sum

Kui soovid vältida gluteeni:

  • Kasuta gluteenivaba riisijahust tainast või valmis riisipaberit wontoni lehtede asemel.
  • Kontrolli, et sojakaste oleks gluteenivaba – näiteks tamari-sojakaste on hea valik.
  • Valmistamise meetod jääb samaks, kuid riisipaber vajab vähem aurutamist.

Madala rasvasisaldusega Dim Sum

Kui soovid vähendada rasvasisaldust:

  • Kasuta täidises lahjat hakkliha (nt kanafilee või kalkun) või ainult hakitud krevette.
  • Vähenda seesamiõli kogust ja lisa hoopis maitsestamiseks rohkem vürtse nagu küüslauk ja ingver.
  • Auruta pelmeene kauem madalal kuumusel, et maitsed imbuksid sisse ja täidis püsiks mahlane ilma liigse õlita.

Magus Dim Sum

Kui eelistad midagi magusat:

  • Täidiseks võib kasutada kookospiimaga segatud hakitud banaane või mangot koos suhkru ja natukese vanilliga.
  • Tainaks sobib magus riisijahust tainas, mis annab kergelt kleepuva tekstuuri.
  • Serveeri need magusad pelmeenid koos puuviljakastme või sulašokolaadiga.

Iga alternatiivne versioon toob esile dim sumi mitmekülgsuse ja võimaldab kohandada seda vastavalt sööjate maitsele ja vajadustele.

Dim Sumi Korduma Kippuvad Küsimused

K: Kas ma saan dim sumi ette valmistada ja hiljem aurutada?
V: Jah, kindlasti! Pelmeenid saab täita ja vormida ette ning hoida külmkapis kuni 24 tundi. Kui soovid pikemat säilitamist, külmuta pelmeenid ühe kihina ja pane need seejärel suletud anumasse või kotti. Külmutatud pelmeene saab aurutada otse sügavkülmast, lihtsalt lisa 3–5 minutit küpsetusaega.

K: Kuidas hoida pelmeenide tainast kuivamast?
V: Tainalehtede kuivamise vältimiseks kata need niiske köögirätikuga, kui nendega parasjagu ei tööta. Samuti võid niisutada sõrmedega servasid, et need oleksid vormimisel elastsemad.

K: Kas dim sumi täidist saab varieerida?
V: Jah, täidisega saab olla loominguline! Lisa erinevaid köögivilju, näiteks maisi, spinatit või isegi hakitud mereande. Veganversioonide jaoks sobivad hästi seened, tofu või suitsutatud tempeh.

K: Mida teha, kui pelmeenid jäävad aurutisse kinni?
V: Soovitatav on aurutialus katta küpsetuspaberi või kapsa- või bambuslehtedega. Samuti veendu, et pelmeenide põhi oleks kerge õliga üle määritud, et vältida kleepumist.

K: Kas pelmeene võib ka praadida ja keeta, kui aurutit pole?
V: Jah, dim sumi pelmeene saab edukalt praadida ja seejärel vees hautada, et need küpseksid läbi. Seda meetodit nimetatakse tihti „potsticker“ stiiliks. Keetmiseks lisa pelmeenid keevasse vette ja keeda 3–5 minutit, kuni need tõusevad pinnale.

K: Kui palju täidist on optimaalne ühe pelmeeni kohta?
V: Umbes 1 teelusikatäis täidist on tavaliselt piisav. Liiga palju täidist võib raskendada pelmeeni sulgemist ja täidis võib aurutamise ajal välja voolata.

K: Kas ma saan dim sumi valmistamisel kasutada poes müüdavat valmis taigent?
V: Jah, poes saadaval olevad wontoni lehed või dumpling-lehed sobivad ideaalselt ja lihtsustavad protsessi. Kui soovid traditsioonilisemat lähenemist, võid proovida valmistada taina ise riisijahust ja veest.

Need vastused aitavad muuta dim sumi valmistamise lihtsamaks ja lõbusamaks ka algajatele!