Biskviittaigen retsept

Biskviittaigen on üks populaarsemaid ja mitmekülgsemaid tainaid, mida kasutatakse kookide, rullbiskviitide ja tortide valmistamiseks. See on õhuline ja kerge, tänu millele imab hästi siirupeid ja kreeme, muutes küpsetised mahlaseks ja maitsvaks.

Biskviittaigna ajalugu ulatub tagasi Euroopa kondiitriakunsti algusaegadesse, kus see kujunes välja Prantsuse ja Itaalia pagarite loominguna. Prantsuse “génoise” ja Itaalia “pan di Spagna” on selle taina kuulsad variatsioonid. Biskviittaigen on tänapäeval levinud kogu maailmas ning leidub lugematul hulgal retsepte ja valmistusviise.

Biskviittaigen koostisosad

  • 4 muna
  • 120 g suhkrut
  • 120 g nisujahu
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit (valikuline, traditsiooniline biskviittaigen ei sisalda küpsetuspulbrit)

Biskviittaigen dieet ja toiduvalmistamise aeg

OmadusInfo
ValmistusaegUmbes 30 minutit (koos küpsetamisega)
DieetEi sobi gluteenitalumatusega inimestele, sisaldab muna (ei sobi veganitele)

NB! Toitumisalane info on ligikaudne ja võib varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest ja kaubamärkidest.

Biskviittaigen valmistamisjuhised

  1. Valmista ette ahju ja vorm
    Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda koogivorm (umbes 22 cm) küpsetuspaberiga või määri kergelt võiga ja raputa üle jahuga.
  2. Vahusta munad ja suhkur
    Lisa munad ja suhkur kaussi ning vahusta elektrimikseriga keskmisel kuni kõrgel kiirusel 5–7 minutit, kuni segu muutub helekollaseks ja kohevaks. Kui tõstad vispli üles, peaks tainas moodustama lindikujulise joa.
  3. Lisa kuivained
    Sõelu nisujahu ja vanillisuhkur eraldi kaussi. Kui kasutad küpsetuspulbrit, lisa ka see. Lisa kuivained vahustatud munasegule osade kaupa, segades õrnalt spaatliga alt üles tõstmise tehnikas. Väldi ülesegamist, et säilitada taigna õhulisus.
  4. Küpsetamine
    Vala tainas ettevalmistatud vormi ja silu pealispind õrnalt. Küpseta eelsoojendatud ahjus 20–25 minutit või kuni biskviit on kuldpruun ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja.
  5. Jahutamine
    Võta biskviit ahjust ja lase vormis 5 minutit jahtuda, seejärel eemalda vormist ja aseta restile täielikult jahtuma.

Biskviittaigen serveerimissoovitused

  • Koogipõhjana – Lõika biskviit horisontaalselt kihiti ja täida kreemi, siirupi või moosiga.
  • Rullbiskviidina – Küpseta biskviittaigen ahjuplaadil, keera see kuumana rätikusse ning täida moosi või kreemiga.
  • Tordipõhjana – Immutatud siirupi või likööriga ja kaetud erinevate täidistega.

Biskviittaigen toitumisalane teave

ToitainesisaldusPer 100 gÜhe portsjoni kohta (umbes 50 g)
Energia (kcal)250125
Süsivesikud (g)4522.5
Valgud (g)63
Rasvad (g)42

NB! Toitumisalane info on ligikaudne ja võib varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Biskviittaigen alternatiivsed versioonid

Biskviittaigen on väga kohandatav ning seda saab muuta vastavalt erinevatele toitumisvajadustele ja eelistustele. Siin on mõned alternatiivsed versioonid klassikalisest biskviittainast.

Gluteenivaba biskviittaigen

Gluteenivaba versiooni jaoks asenda nisujahu sama koguse gluteenivaba jahuseguga. Hea valik on mandlijahu, riisijahu või gluteenivaba universaaljahu. Kuna gluteen annab biskviitkoogile struktuuri, võib lisada ½ tl ksantaankummi, et aidata tainal siduda ja hoida selle õhulisust.

Vegan biskviittaigen

Muna asemel võib kasutada:

  • 100 g õunakastet või purustatud banaani munade asendamiseks (lisab ka magusust).
  • 2 spl jahvatatud linaseemneid segatuna 5 spl veega (lasta seista 10 minutit, kuni muutub geeljaks).
  • 100 ml gaseeritud vett, mis aitab taignale õhulisust anda.
    Piima- ja võivaba variandi saamiseks tuleks kasutada taimset piima ja kookosõli või taimset margariini.

Madalama suhkrusisaldusega biskviittaigen

Suhkrukogust saab vähendada, kuid see võib mõjutada biskviidi tekstuuri ja õhulisust. Soovi korral võib asendada osa suhkrust näiteks:

  • Stevia või erütritooliga (kasutada suhkruasendajate soovituslikke koguseid).
  • Meega või agaavisiirupiga – vähenda vedelikke retseptis, et tasakaalustada niiskust.

Šokolaadine biskviittaigen

Lisamaks biskviidile šokolaadimaitset, võib 20 g jahust asendada kakaopulbriga. Soovi korral võib lisada ka šokolaaditükke või tilgutada sulatatud tumedat šokolaadi taigna hulka enne küpsetamist.

Kõiki neid variante saab kohandada vastavalt enda maitsele ja vajadustele!

Biskviittaigen korduma kippuvad küsimused

Miks mu biskviit ei kerkinud piisavalt?

Sellel võib olla mitu põhjust:

  • Munasegu ei olnud piisavalt vahustatud – see peab olema kohev ja heledaks muutunud.
  • Kuivained segati liiga tugevalt sisse, mistõttu tainas kaotas õhulisuse.
  • Ahi ei olnud piisavalt kuum või ahjuuks avati küpsemise ajal liiga vara.

Kas ma saan biskviittaigent ette valmistada ja hiljem küpsetada?

Biskviittaigen tuleks küpsetada kohe pärast valmistamist. Kui see seisab, hakkab õhk välja tulema ning biskviit ei pruugi kerkida.

Mida teha, kui biskviit on kuiv?

  • Immutada kihid siirupi, mahla või piimaga enne täidise lisamist.
  • Kasutada rikkalikku kreemi, mis lisab niiskust.
  • Küpsetada biskviit lühemat aega ja kontrollida valmisolekut tikuga.

Kas biskviittaigent saab sügavkülmutada?

Jah, küpsetatud biskviiti saab sügavkülmutada. Mähi see toidukilesse ja seejärel fooliumisse ning hoia kuni 3 kuud. Enne kasutamist lase toatemperatuuril üles sulada.

Miks mu biskviit vajus keskele kokku?

  • Ahjuuks avati küpsetamise ajal liiga vara, mistõttu temperatuur langes järsult.
  • Munade ja suhkru vaht ei olnud piisavalt tugev või tainas segati üle, kaotades õhulisuse.
  • Küpsetuspulber (kui kasutati) oli liiga vana ega töötanud korralikult.

Kas biskviittainast saab teha muffineid või väikseid koogikesi?

Jah, sama tainast saab küpsetada ka väikeste portsjonitena muffini- või koogivormides. Küpsetusaeg on lühem, tavaliselt 12–15 minutit 180°C juures.