Butter Chicken Retsept

Butter chicken ehk “Murgh Makhani” on üks maailma populaarsemaid India roogasid. See roog võlub oma rikkaliku, kreemja kastme ja tasakaalustatud maitsetega, kus tomatid, koor ja aromaatsed vürtsid loovad harmoonilise terviku. Butter chicken on armastatud oma pehme ja mahlase kanaliha ning siidise tekstuuri tõttu. See on sageli pidulauale sobiv roog, mida serveeritakse koos basmatiriisi või värske naaniga.

Butter chicken’i juured ulatuvad 1940ndate Delhisse, kus Moti Mahal restoranis loodi retsept, et kasutada ära ülejäänud tandoori kana. Tänapäeval on see saanud globaalseks lemmikuks ja leidnud variatsioone kõikjal maailmas. Üks huvitav fakt on, et algupärane retsept oli mõeldud kiireks ja lihtsaks, kuid nüüd on sellest saanud keerukamaid versioone tänu erinevatele maitsete ja koostisosade kombinatsioonidele.

Butter Chicken Koostisosad

  • 500 g kanafileed
  • 2 spl jogurtit
  • 1 spl sidrunimahla
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl jahvatatud köömneid
  • 1 tl garam masalat
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl tšillipulbrit
  • 2 spl võid
  • 1 sibul, hakitud
  • 3 küüslauguküünt, purustatud
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 400 g purustatud tomateid (konserv)
  • 200 ml vahukoort
  • 1 spl suhkrut
  • Sool ja must pipar maitse järgi
  • Värske koriander garneerimiseks

Butter Chicken Dieet ja Toiduvalmistamise Aeg

ToitumisalaneInfo
DieetEi ole taimetoitlane
Valmistamisaeg1 tund
AllergiadSisaldab piimatooteid ja vürtse

Antud väärtused on hinnangulised ning võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest ja valmistamisviisidest.

Butter Chicken Valmistamisjuhised

  1. Kanaliha marinaad: Lõika kanafileed 2–3 cm suurusteks tükkideks. Sega jogurt, sidrunimahl, jahvatatud koriander, köömned, garam masala, paprikapulber ja tšillipulber kausis. Lisa kanatükid ja sega hästi, et kõik tükid saaksid marinaadiga kaetud. Kata ja lase külmkapis maitsestuda vähemalt 30 minutit või üleöö parima tulemuse saavutamiseks.
  2. Kanaliha praadimine: Kuumuta pannil 1 supilusikatäis võid keskmisel kuumusel. Lisa marineeritud kana ja prae tükid kergelt kuldseks (umbes 5–7 minutit). Eemalda kana pannilt ja aseta kõrvale.
  3. Kastme valmistamine: Samal pannil kuumuta ülejäänud võid. Lisa hakitud sibul ja prae, kuni see muutub läbipaistvaks. Lisa purustatud küüslauk ja riivitud ingver ning kuumuta veel 1–2 minutit, kuni aroomid vabanema hakkavad.
  4. Tomatikaste: Lisa purustatud tomatid ja maitsesta soola, suhkru ja paprikapulbriga. Hauta kastet madalal kuumusel 10–15 minutit, kuni see pakseneb ja maitsed segunevad.
  5. Kreemjas lõppviimistlus: Sega vahukoor kastme hulka ning kuumuta kergelt läbi. Lisa pruunistatud kana kastmesse ja lase 10 minutit tasasel tulel podiseda, kuni kana on täielikult küps ja maitsed ühtlustunud.
  6. Garneering: Puista peale värsket hakitud koriandrit enne serveerimist.

Butter Chicken Serveerimissoovitused

Serveeri butter chicken kuumalt koos aurutatud basmatiriisi, värske naanileiva või roti’ga. Maitset täiendavad jogurtikaste (raita) ja värsked kurgi-tomatitükid.

Butter Chicken Toitumisalane Teave

ToitainePer Portsjon (200 g)100 g kohta
Kalorid320 kcal160 kcal
Valgud25 g12.5 g
Rasvad18 g9 g
Süsivesikud10 g5 g

Andmed on ligikaudsed ja võivad erineda sõltuvalt kasutatud koostisosadest ja portsjoni suurusest.

Butter Chicken Alternatiivsed Versioonid

Butter chicken retsept on kohandatav vastavalt erinevatele dieedieelistustele ja maitsele. Siin on mõned populaarsed alternatiivsed versioonid.

Vegan Butter Chicken

Klassikaline butter chicken on lihtne muuta vegan-versiooniks, asendades kana ja piimatooted taimsete alternatiividega.

  • Kasuta kanaliha asemel tükeldatud tofut või seitanit, mida marineeritakse samamoodi nagu originaalretseptis.
  • Või asemel kasuta taimset võid või kookosõli.
  • Vahukoore asemel sobib suurepäraselt kookoskoor, et säilitada kastme kreemjas tekstuur.
  • Maitse säilitamiseks lisa veidi toitepärmi ja taimseid kastmeid.

Madala kalorsusega Butter Chicken

Neile, kes soovivad vähendada rooga kalorisisaldust, saab teha järgmisi muudatusi:

  • Kasuta kanarinnafileed kanakintsude asemel, kuna see on lahjem.
  • Asenda vahukoor madala rasvasisaldusega jogurti või piimaga.
  • Või kogust saab vähendada või asendada oliiviõliga.

Butter Chicken Gluteenivaba versioon

Kuigi butter chicken on loomulikult gluteenivaba, tuleb tähelepanu pöörata kõrvalroogadele ja vürtsisegudele:

  • Veendu, et kasutatavad garam masala ja muud vürtsid ei sisalda gluteeni.
  • Serveeri rooga koos gluteenivaba leiva või riisiga.

Butter Chicken ilma tomatita

Tomati allergia või isikliku eelistuse tõttu saab tomati asendada muud tüüpi kastmetega:

  • Kasuta magusat paprika- ja porgandipüreed, mis annavad kastmele sarnase värvuse ja maitse.
  • Lisa maitse tasakaalustamiseks veidi sidrunimahla ja suhkrut.

Iga variatsioon säilitab butter chicken’i rikkaliku ja aromaatse iseloomu, pakkudes samas unikaalseid maitseid.

Butter Chicken Korduma Kippuvad Küsimused

Kuidas saan butter chicken’i vähem vürtsikaks teha?
Vähenda tšillipulbri kogust või jäta see retseptist välja. Võid lisada ka rohkem vahukoort või jogurtit, et tasakaalustada maitset ja vähendada vürtsikust.

Kas butter chicken sobib külmutamiseks?
Jah, butter chicken säilib hästi külmutatuna. Jahuta roog täielikult, pane see õhukindlasse anumasse ja hoia kuni 3 kuud sügavkülmas. Sulatamisel kuumuta aeglaselt ja lisa vajadusel veidi koort või puljongit, et kastet värskendada.

Millist tüüpi riis sobib kõige paremini butter chicken’iga?
Traditsiooniliselt serveeritakse butter chicken’i koos basmatiriisiga, mis oma õrna ja aromaatse maitsega täiendab rooga suurepäraselt.

Kas kana saab asendada mõne muu lihaga?
Jah, kana asemel võib kasutada kalkunit, lambaliha või isegi krevette. Iga liha annab oma unikaalse maitse, kuid valmistamisprotsess jääb samaks.

Kas butter chicken on võimalik valmistada ilma võita?
Võid saab asendada taimse võiga või kookosõliga, kuigi see võib veidi muuta roa maitset.

Kuidas saan kastme tekstuuri veelgi siidisemaks?
Kastme siidise tekstuuri saavutamiseks võid selle enne koore lisamist blenderis püreestada. See aitab eemaldada kõik sibula või tomatite tükid.