Õuna Purukook Retsept

Õuna purukook on üks armastatumaid magustoite, mille lihtne valmistusviis ja maitsev kombinatsioon magusast purust ja hapukatest õuntest on võitnud paljude südamed. See on klassikaline kodune kook, mis sobib suurepäraselt nii pidulikeks puhkudeks kui ka igapäevaseks nautimiseks. Seda retsepti hindavad kõik, kes armastavad hooajalisi õunu ja koduseid maitseid.

Õuna purukoogi juured ulatuvad Euroopa maapiirkondadesse, kus see sündis praktilisest vajadusest kasutada ära hooajalist õunasaaki. See on aastate jooksul arenenud, hõlmates erinevaid kultuurilisi ja piirkondlikke variatsioone, näiteks lisades kaneeli, pähkleid või kaerahelbeid. Paljudel peredel on oma unikaalne retsept, mida antakse edasi põlvest põlve.

Õuna Purukook koostisosad

  • 500 g õunu (nt Antonovka, Granny Smith või Särav Valge)
  • 200 g nisujahu
  • 150 g võid (külm)
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • Näpuotsatäis soola
  • (Soovi korral) 50 g kaerahelbeid või hakitud pähkleid

Õuna Purukook dieet ja toiduvalmistamise aeg

ToitumisteaveKirjeldus
DieetTaimetoitlane
GluteenivabaEi
VeganEi
Valmistamise aegUmbes 1 tund
Küpsetusaeg35-40 minutit

Need väärtused on umbkaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatavatest koostisosadest või nende kaubamärgist.

Õuna Purukook valmistamisjuhised

  1. Valmista ette ahju ja õunad:
    Kuumuta ahi 180°C-ni. Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õhukesteks viiludeks. Aseta need küpsetusvormi (umbes 20 x 30 cm suurune). Puista peale kaneel ja soovi korral veidi suhkrut, kui õunad on väga hapud.
  2. Valmista purukate:
    Sega kausis nisujahu, suhkur, näpuotsatäis soola ja kaneel. Lisa külm või väikeste tükkidena. Haki või ja jahusegu noaga puruseks massiks. Kui soovid lisada kaerahelbeid või pähkleid, sega need nüüd hulka.
  3. Kata õunad puruga:
    Jaota puru ühtlaselt õunaviiludele, nii et õunad oleksid täielikult kaetud. Ära suru puru liiga tugevasti.
  4. Küpsetamine:
    Aseta küpsetusvorm eelsoojendatud ahju. Küpseta 35-40 minutit, kuni pealmine kiht on kuldpruun ja õunad pehmed.
  5. Jahuta ja serveeri:
    Lase koogil veidi jahtuda, et see muutuks serveerimisel kergemini lõigatavaks.

Õuna Purukook serveerimissoovitused

Õuna purukook maitseb suurepäraselt soojalt koos vanillijäätise või vahukoorega. Jahtunud kook sobib hästi ka teetassi kõrvale. Kui soovid erilist maitsekogemust, serveeri koos karamellikastmega.

Õuna Purukook toitumisalane teave

Toitumisalane info (100 g kohta)KogusPer serving (ca 150 g)
Energia250 kcal375 kcal
Valgud3 g4,5 g
Rasvad10 g15 g
Süsivesikud35 g52,5 g

Andmed on ligikaudsed ja võivad erineda sõltuvalt koostisosadest.

Õuna Purukook Alternatiivsed versioonid

Õuna purukook on paindlik retsept, mida saab hõlpsasti kohandada vastavalt toitumispiirangutele või maitse-eelistustele. Siin on mõned ideed, kuidas klassikalist retsepti muuta.

Gluteenivaba Õuna Purukook

Klassikalise nisujahu asemel kasuta gluteenivaba jahusegu või mandlijahu. Mandlijahu annab koogile kergelt pähklise maitse, mis sobib suurepäraselt kokku õunte magusa ja hapuka tasakaaluga. Kontrolli, et kõik ülejäänud koostisosad, näiteks kaerahelbed, oleksid samuti gluteenivabad.

Vegan Õuna Purukook

Asenda või taimse margariiniga või kookosõliga. Kookosõli lisab maitsele troopilist nüanssi. Veendu, et kasutatav suhkur oleks vegan (mõnes riigis töödeldakse tavalist suhkrut loomse luusöega). Lõpptulemus on sama maitsev ja sobib kõigile vegan-sõpradele.

Madalama suhkrusisaldusega Õuna Purukook

Kui soovid tervislikumat varianti, vähenda suhkru kogust poole võrra ja asenda see osaliselt stevia või meega. Mee kasutamine annab koogile naturaalse magususe ja meeldiva aroomi.

Pähklise lisandiga Õuna Purukook

Lisa purukattesse hakitud mandleid, pekanipähkleid või kreeka pähkleid. Need annavad koogile mõnusa tekstuuri ja maitse sügavuse. See sobib ideaalselt sügiseks, kui pähklid on hooajalised ja eriti värsked.

Kaerahelbe-kattega Õuna Purukook

Tee purukate tervislikumaks, lisades poole nisujahu asemel kaerahelbeid. Kaerahelbed muudavad koogi tekstuuri huvitavamaks ja lisavad kiudaineid. Sobib hästi hommikusöögiks või kergemaks magustoiduks.

Õuna Purukook Korduma Kippuvad Küsimused

K: Kas ma saan kasutada erinevaid õunasorte?
V: Jah, kindlasti! Kõige paremini sobivad hapukad ja kindla viljalihaga õunad, nagu Granny Smith või Antonovka. Kui kasutad magusamaid õunu, võid suhkrukogust veidi vähendada.

K: Mida teha, kui purukate ei muutu küpsetamisel krõbedaks?
V: Kui purukate ei muutu piisavalt krõbedaks, võib põhjus olla liiga niiskes võis. Proovi kasutada külma võid ja töötle segu kiiresti, et või ei sulaks enne ahju panemist. Samuti veendu, et ahi on piisavalt kuum.

K: Kas purukoogis võib kasutada gluteenivaba jahu?
V: Jah, gluteenivaba jahu on suurepärane alternatiiv. Kui kasutad mandlijahu, saad lisaks ka pähklise maitse. Oluline on jälgida, et kõik teised koostisosad oleksid samuti gluteenivabad.

K: Kas ma võin purukattes suhkru asendada?
V: Võid asendada suhkru näiteks meega, aga see muudab puru tekstuuri veidi. Kui kasutad vedelat magustajat, lisa purukattesse veidi rohkem jahu, et tasakaalustada niiskust.

K: Kas ma võin koogi ette valmistada ja hiljem küpsetada?
V: Jah, võid! Hoia valmistatud kooki külmkapis kuni 24 tundi enne küpsetamist. Kui soovid kauem säilitada, võid koogi enne küpsetamist ka sügavkülmutada. Küpsetamise ajaks tõsta kook otse sügavkülmast ahju ja lisa küpsetusaega umbes 10 minutit.

K: Kuidas ma tean, et kook on valmis?
V: Kook on valmis, kui purukate on kuldpruun ja õunaviilud on kahvliga kergesti läbitavad. Ahjuaken aitab seda jälgida, ilma et peaksid ust avama ja kuumust kaotama.