Iiri Kohv Retsept

Iiri kohv on klassikaline kuum jook, mis ühendab endas rikkaliku kohvi, pehme viski ja vahukoore kreemisuse. See on ideaalne valik jahedate õhtute soojendajaks ning on eriti populaarne talvekuudel ja pidulikel sündmustel. Selle joogi juured ulatuvad Iirimaale, kus see loodi 1940. aastatel reisijatele soojendava joogina. Aja jooksul on iiri kohv muutunud rahvusvaheliselt tunnustatud klassikaks, mida pakutakse paljudes baarides ja kohvikutes üle maailma.

Iiri kohv koostisosad

  • 200 ml kuuma kanget kohvi
  • 40 ml iiri viskit
  • 1 tl pruuni suhkrut
  • 30 ml vahukoort (vahustamata)

Iiri kohv dieet ja toiduvalmistamise aeg

OmadusInfo
Valmistamisaeg5 minutit
DieetEi ole sobilik veganitele või alkoholivabaks dieediks
GluteenivabaJah

NB! Toitumisalased väärtused on hinnangulised ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Iiri kohv valmistamisjuhised

  1. Valmista kohv – keeda 200 ml kanget musta kohvi. Parima tulemuse saad värskelt jahvatatud kohviubadest valmistatud kohviga.
  2. Soojenda klaas – vala kuuma vett klaasi ja lase seista paar sekundit, seejärel vala vesi välja. See aitab hoida kohvi kauem soojana.
  3. Lisa suhkur ja viski – vala eelsoojendatud klaasi 1 tl pruuni suhkrut ning 40 ml iiri viskit. Sega, kuni suhkur on täielikult lahustunud.
  4. Lisa kuum kohv – vala kohv ettevaatlikult klaasi, jättes ruumi vahukoorele.
  5. Lisa vahukoor – vahusta kergelt 30 ml vahukoort, kuid ära tee seda liiga tugevaks. Kasutades lusikat, vala vahukoor ettevaatlikult kohvi peale nii, et see jääks joogi pinnale ujuma, mitte ei seguneks kohviga.

Iiri kohv serveerimissoovitused

Iiri kohvi serveeritakse traditsiooniliselt läbipaistvast klaasist, mis toob esile selle kauni kihilise välimuse. Parim viis nautimiseks on juua läbi vahukoore, et saada korraga kätte nii kohvi tugevus, viski sügavus kui ka vahukoore pehmus.

Iiri kohv toitumisalane teave

ToitainesisaldusPer portsjon (1 klaas)Per 100 g
Energia (kcal)120 kcal50 kcal
Süsivesikud10 g4 g
Suhkrud8 g3 g
Rasvad4 g2 g
Valk1 g0,5 g

NB! Toitumisalased väärtused on hinnangulised ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Iiri kohvi alternatiivsed versioonid

Iiri kohvi saab kohandada vastavalt eelistustele ja erinevatele toitumisviisidele. Siin on mõned variandid, kuidas klassikalist retsepti muuta.

Alkoholivaba iiri kohv

Neile, kes soovivad nautida iiri kohvi ilma alkoholita, saab iiri viski asendada kas vahtrasiirupi, vanilliekstrakti või alkoholivaba viskimaitselise siirupiga. See annab joogile sarnase maitsenüansi, kuid sobib ka neile, kes alkoholi ei tarbi.

Vegan iiri kohv

Tavapärase vahukoore asemel saab kasutada vahustatud kookoskoort või kaerakoort. Samuti tuleb valida veganisõbralik pruun suhkur või siirup. Kui soovitakse alkoholivaba varianti, võib lisada röstitud mandli- või karamellimaitselist siirupit, mis annab joogile sügavust.

Madalama suhkrusisaldusega iiri kohv

Kui soovid vähendada suhkru kogust, võid pruuni suhkru asendada stevia, erütritooli või mõne muu suhkruvaba magustajaga. Samuti võib valida suhkruvaba viski alternatiivi, kui soovid joogi üldist kalorsust alandada.

Šokolaadine iiri kohv

Neile, kes armastavad magusamat varianti, võib lisada joogile tumedat šokolaadi või šokolaadisiirupit. See muudab iiri kohvi eriti nauditavaks magustoiduvalikuks ning lisab rikkalikku maitset.

Iiri kohv Korduma Kippuvad Küsimused

Kas iiri kohvi saab teha ilma alkoholita?
Jah, alkoholivaba versiooni jaoks võib viski asendada vanilliekstrakti, vahtrasiirupi või alkoholivaba viskimaitselise siirupiga.

Millist viskit on kõige parem kasutada iiri kohvi jaoks?
Traditsiooniliselt kasutatakse Iiri viskit, näiteks Jameson või Bushmills, kuna need on maheda ja sujuva maitsega.

Kas vahukoore võib eelnevalt vahustada?
Jah, kuid seda ei tohiks liiga tugevaks vahustada. Kreemjas ja kergelt voolav vahukoor annab parima tulemuse ning jääb kohvi pinnale ujuma.

Kas ma võin kasutada tavalist suhkrut?
Jah, aga pruun suhkur annab sügavama ja karamellisema maitse, mis sobib iiri kohvile paremini.

Kuidas saada täiuslikult kihiline iiri kohv?
Vala vahukoor lusika tagakülje kaudu kohvi peale, et see jääks pinnale ja ei seguneks kohviga. Kasuta ka veidi jahedamat vahukoort, et see oleks tihedam ja püsiks paremini peal.

Kas iiri kohvi võib teha ka jääga?
Jah, võib teha ka külma variandi, kasutades jahtunud kohvi ja jääkuubikuid. Vahukoore asemel võib kasutada vahustatud piima või vahukoort, mis lisatakse lõpuks peale.