Türgi oad on maitsev ja tervislik lisand igale toidukorrale. Need rohelised kaunviljad on hinnatud oma värskuse ja krõmpsu tekstuuri poolest. Türgi ube saab valmistada mitmel erineval viisil – aurutades, keetes või praadides. Neid kasutatakse sageli Vahemere ja Lähis-Ida köögis, kus need on armastatud oma maheda maitse ja mitmekülgsuse tõttu.
Türgi ube on kasvatatud sajandeid ning neid peetakse väärtuslikuks nii maitse kui ka toitainete poolest. Need on rikkad kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete poolest, mistõttu on nad suurepärane valik tervisliku toitumise järgijatele. Paljudes kultuurides on need traditsiooniline roog, mida serveeritakse kas iseseisva lisandina või kombineeritakse teiste koostisosadega.
Türgi oad koostisosad
- 500 g türgi ube
- 2 spl oliiviõli
- 2 küüslauguküünt, hakitud
- 1 tl meresoola
- ½ tl musta pipart
- 1 sidruni mahl
- 1 tl tšillihelbeid (valikuline)
- 1 spl hakitud peterselli (kaunistuseks)
Türgi oad dieet ja toiduvalmistamise aeg
Toitumisteave | Kogus |
---|---|
Portsjonid | 4 |
Valmistamisaeg | 15 min |
Dieet | Vegan, gluteenivaba |
Toitumisalane teave on ligikaudne ning võib varieeruda sõltuvalt kasutatud toodetest.
Türgi oad valmistamisjuhised
- Valmista oad ette. Pese türgi oad külma vee all ning lõika ära varreotsad. Soovi korral võid need pooleks lõigata, kui eelistad lühemaid tükke.
- Keeda oad. Kuumuta suur pott veega keemiseni ja lisa veidi soola. Lisa türgi oad ja keeda neid 5–7 minutit, kuni nad muutuvad erkroheliseks ja pehmeks, kuid jäävad siiski krõmpsuvaks. Kurna ja loputa külma veega, et küpsemisprotsess peatada.
- Prae küüslauk. Kuumuta pannil oliiviõli keskmisel kuumusel. Lisa hakitud küüslauk ja prae seda umbes 30 sekundit, kuni see muutub aromaatseks.
- Lisa oad pannile. Lisa nõrutatud türgi oad pannile ja sega korralikult läbi, et need katuksid õliga. Maitsesta soola, pipra ja soovi korral tšillihelvestega. Prae 3–5 minutit, aeg-ajalt segades.
- Lõpeta maitsestamine. Eemalda pann tulelt ja pigista peale värsket sidrunimahla. Sega läbi ja puista peale hakitud petersell.
Türgi oad serveerimissoovitused
Türgi oad sobivad suurepäraselt erinevate roogade kõrvale:
- Serveeri neid grillitud kana, kala või liharoogade lisandina.
- Naudi neid koos keedetud riisi või kinoa kõrvale, et saada täielik taimne eine.
- Sega need pastaroogadesse või kasuta salati koostisosana.
- Lisa murendatud fetajuustu ja röstitud pähkleid, et anda roale erilisem maitse.
Türgi oad toitumisalane teave
Toitainesisaldus | Per portsjon (125 g) | Per 100 g |
---|---|---|
Energia (kcal) | 85 | 68 |
Valgud (g) | 3.5 | 2.8 |
Rasvad (g) | 5.5 | 4.4 |
Süsivesikud (g) | 7.8 | 6.2 |
Kiudained (g) | 3.2 | 2.5 |
Toitumisalane teave on ligikaudne ning võib erineda sõltuvalt kasutatud toodetest.
Türgi oad alternatiivsed versioonid
Türgi oad on mitmekülgne roog, mida saab kohandada vastavalt erinevatele maitse-eelistustele ja toitumisvajadustele. Allpool on mõned variandid, kuidas retsepti muuta.
Vegan kreemine versioon
Kui soovid rikkalikumat ja kreemjamat rooga, lisa kookospiima või taimset koort.
- Keeda ja prae oad samamoodi nagu originaalretseptis.
- Lisa pannile 100 ml kookospiima või kaerakoort ning hauta madalal kuumusel 3–5 minutit, kuni kaste pakseneb.
- Lisa juurde veidi sidrunimahla ja hakitud värske tilli, et tasakaalustada maitset.
Türgi oad tomatikastmes
Tomatikaste annab türgi ubadele sügavama ja veidi hapukama maitse, mis sobib hästi Vahemere köögi austajatele.
- Prae hakitud sibulat ja küüslauku oliiviõlis, kuni need muutuvad klaasjaks.
- Lisa 200 g purustatud tomateid, 1 tl punet ja veidi tšillihelbeid. Hauta kastet 10 minutit.
- Sega sisse keedetud türgi oad ning hauta madalal kuumusel veel 5 minutit, kuni maitsed segunevad.
Krõbedad ahjus röstitud türgi oad
Ahjus küpsetamine annab ubadele mõnusa krõbeda tekstuuri ja sügavama maitse.
- Sega türgi oad 2 spl oliiviõli, 1 tl suitsupaprika ja ½ tl küüslaugupulbriga.
- Laota need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlase kihina.
- Küpseta 200°C juures 15–20 minutit, aeg-ajalt segades, kuni oad muutuvad kergelt pruunikaks ja krõbedaks.
- Serveerimisel puista peale riivitud parmesani või toitepärmi veganvariandina.
Aasiapärased vürtsikad türgi oad
Kui eelistad vürtsikamat ja eksootilisemat maitset, proovi sojakastme ja ingveriga versiooni.
- Kuumuta pannil 1 spl seesamiõli ja prae hakitud küüslauk ning riivitud ingverit.
- Lisa 1 spl sojakastet, 1 tl seesamiseemneid ja veidi tšillihelbeid.
- Sega sisse keedetud türgi oad ja prae 2–3 minutit, kuni need on kastmega kaetud.
- Serveerimisel võid lisada hakitud rohelist sibulat või koriandrit.
Türgi oad korduma kippuvad küsimused
Kas türgi oad tuleb enne küpsetamist blanšeerida?
Jah, soovitatav on türgi oad enne praadimist või küpsetamist korraks keevasse vette kasta ja siis kiiresti külma veega jahutada. See aitab säilitada nende erkrohelist värvi ning parandab tekstuuri.
Kas türgi oad on toorelt söödavad?
Värsked türgi oad ei ole mürgised ja neid võib toorelt süüa, kuid neil võib olla kergelt mõrkjas maitse ja sitkem tekstuur. Kergelt aurutades või keetes muutuvad need mahedamaks ja maitsvamaks.
Kuidas muuta türgi oad veelgi maitsvamaks?
Maitset saab täiustada erinevate maitseainete ja lisanditega, näiteks:
- Sidrunimahl ja küüslauk lisavad värskust.
- Tšillihelbed või vürtsköömned annavad teravust.
- Röstitud seesamiseemned või parmesani juust annavad umami maitset.
Kuidas hoida türgi ube kauem värskena?
Hoia värskeid türgi ube külmkapis paberkotis või suletud anumas. Nad säilivad seal umbes 5–7 päeva. Pikemaks säilitamiseks võib neid blanšeerida ja sügavkülmutada, et nende värskus ja tekstuur säiliksid paremini.
Kas türgi oad sobivad keto- või madala süsivesikusisaldusega dieedi jaoks?
Jah, türgi oad sisaldavad suhteliselt vähe süsivesikuid ning on hea kiudainete ja vitamiinide allikas, mistõttu sobivad need mõõdukalt ka keto- ja madala süsivesikusisaldusega dieedi järgijatele.
Kas türgi oad sisaldavad gluteeni?
Ei, türgi oad on looduslikult gluteenivabad ning sobivad hästi gluteenitalumatusega inimestele.
Miks muutuvad türgi oad keetmisel pruunikaks?
Kui türgi ube keeta liiga kaua või kasutada vähese mineraalisisaldusega vett, võivad need kaotada oma erkrohelise värvi ja muutuda pruunikaks. Selle vältimiseks lisa keeduvette veidi soola ning jahuta oad kiiresti külma veega.