Kaneelisaiad on maitsev ja aromaatne maius, mis sobib suurepäraselt hommikukohvi kõrvale või magusaks vahepalaks. Need pehmed, kaneelise täidisega rullid on populaarsed nii Eestis kui ka üle kogu maailma, tuues igasse kodusse soojust ja hubasust. Kaneelisaiade valmistamine on sageli perekondlik traditsioon, mille juured ulatuvad Skandinaavia kööki. Läänemere piirkonnas on see maius juba sajandeid olnud pidulike hommikusöökide ja pühade lahutamatu osa.
Kaneelisaiad koostisosad
- 500 g nisujahu
- 250 ml leiget piima
- 50 g suhkrut
- 7 g kuivpärmi
- 75 g sulatatud võid
- 1 tl soola
- 1 muna
Täidis:
- 75 g pehmet võid
- 100 g pruuni suhkrut
- 2 tl jahvatatud kaneeli
Glasuur:
- 50 g tuhksuhkrut
- 2 spl piima
- ½ tl vaniljeekstrakti
Kaneelisaiad dieet ja toiduvalmistamise aeg
Kategooria | Teave |
---|---|
Dieet | Sisaldab gluteeni ja laktoosi |
Valmistusaeg | Ligikaudu 2,5 tundi |
Portsjonid | Umbes 12 saiakest |
Märkus: Toitumisalane teave on ligikaudne ning võib varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest ja nende kogustest.
Kaneelisaiad valmistamisjuhised
- Taina valmistamine
- Sega leige piim, suhkur ja kuivpärm kausis. Lase segul seista 5–10 minutit, kuni see muutub vahuseks.
- Lisa munakollane, sool ja pool jahust. Sega ühtlaseks. Lisa sulatatud või ja ülejäänud jahu ning sõtku tainas elastseks ja siledaks (umbes 10 minutit).
- Kata kauss rätikuga ja lase tainal soojas kohas kerkida 1–1,5 tundi, kuni see on kahekordistunud.
- Täidise ettevalmistamine
- Sega pehme või, pruun suhkur ja kaneel ühtlaseks pastaks. Hoia segu toatemperatuuril, et seda oleks lihtne määrida.
- Taina rullimine ja täitmine
- Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristkülikuks (umbes 30×40 cm).
- Määri täidis ühtlaselt tainale, jättes servad puhtaks.
- Keera tainas pikemast servast alustades tihedalt rulli.
- Saiakeste vormimine
- Lõika tainarull 12 võrdseks tükiks.
- Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või vormi, jättes nende vahele veidi ruumi. Kata rätikuga ja lase veel 30 minutit kerkida.
- Küpsetamine
- Eelsoojenda ahi 180 °C-ni.
- Küpseta saiakesi 20–25 minutit, kuni need on kuldpruunid. Võta ahjust välja ja lase veidi jahtuda.
- Glasuurimine
- Sega tuhksuhkur, piim ja vaniljeekstrakt. Nirista glasuur veidi jahtunud saiakestele.
Kaneelisaiad serveerimissoovitused
- Serveeri kaneelisaiu soojalt koos kuuma kohvi, tee või kakaoga.
- Lisandina sobivad hästi värsked marjad või vanillijäätis.
Kaneelisaiad toitumisalane teave
Toiteväärtus | Portsjoni kohta | 100 g kohta |
---|---|---|
Energia | 250 kcal | 300 kcal |
Rasvad | 9 g | 10 g |
Süsivesikud | 36 g | 42 g |
Valgud | 5 g | 6 g |
Märkus: Need andmed on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt koostisosade valikust ja kogusest.
Kaneelisaiad Alternatiivsed versioonid
Kaneelisaiu saab kohandada vastavalt maitsele või eridieetidele, muutes täidist või taina koostisosi. Allpool on mõned populaarsed alternatiivid.
Vegani kaneelisaiad
Tee kaneelisaiad veganisõbralikuks järgmiselt:
- Asenda piim taimse piimaga, näiteks mandli- või kaerapiimaga.
- Kasuta muna asemel 2 spl õunakastet või linaseemnegeeli (1 spl jahvatatud linaseemneid + 2,5 spl vett).
- Või asemel kasuta taimset margariini või kookosõli.
Tulemuseks on sama pehme ja maitsev saiarull, kuid sobilik veganitele.
Gluteenivabad kaneelisaiad
Valmista gluteenivaba versioon:
- Kasuta nisujahu asemel spetsiaalset gluteenivaba jahusegu. Lisa 1 tl ksantaankummi, et tainas oleks elastsem.
- Sõtkumise asemel sega tainas hästi läbi ja kasuta vormi, et rullid paigal püsiksid.
Gluteenivabad kaneelisaiad on veidi tihedama tekstuuriga, kuid maitsevad endiselt suurepäraselt.
Tervislikumad kaneelisaiad
Vähenda suhkru ja rasva sisaldust:
- Suhkru asemel kasuta kookospalmi suhkrut või vahtrasiirupit.
- Või asemel lisa täidisesse õunapüreed või kreeka jogurtit.
- Nisujahu võib osaliselt asendada täisterajahuga, et lisada kiudaineid.
Sellised saiakesed on kergemad, kuid siiski maitsvad ja kaneelised.
Šokolaadiga kaneelisaiad
Muuda klassikalised kaneelisaiad veelgi magusamaks:
- Lisa täidisesse hakitud tumedat šokolaadi või šokolaadinööpe.
- Nirista valmis saiadele šokolaadikastet glasuurina.
Šokolaadine versioon on ideaalne magusasõpradele ja eriliseks maiuseks.
Kaneelisaiad Korduma Kippuvad Küsimused
Kas kaneelisaiu saab ette valmistada ja hiljem küpsetada?
Jah, kindlasti! Võid tainast valmistada ja saiakesed vormida eelmisel õhtul. Kata need kilega ja hoia külmkapis. Enne küpsetamist lase saiadel toatemperatuuril kerkida umbes 30–40 minutit.
Mida teha, kui tainas ei kerki?
Kui tainas ei kerki, võib probleem olla pärmis. Kontrolli, kas piim oli õige temperatuuriga (35–40 °C). Liiga kuum või külm vedelik võib pärmi aktiveerimist takistada. Veendu ka, et kasutatud pärm ei ole aegunud.
Kas tavalise suhkru asemel võib kasutada muud magusainet?
Jah, pruun suhkur, vahtrasiirup või mesi sobivad hästi. Täidises võid kasutada ka kookospalmi suhkrut, et anda erilisem maitse.
Kuidas hoida kaneelisaiad pehmed?
Hoia jahtunud saiakesi õhukindlas anumas või kata need toidukilega. Kui soovid neid hiljem uuesti soojendada, pane need mõneks sekundiks mikrolaineahju – see taastab nende pehmuse.
Kas glasuuri võib asendada millegi muuga?
Kui eelistad vähem magusat, jäta glasuur ära või kasuta selle asemel kergelt sulatatud võid, mida saiakestele pintseldada. Võid ka katsetada kreemjuustu glasuuriga, lisades sellele vaniljeekstrakti ja pisut tuhksuhkrut.
Miks mu saiakesed ei ole pehmed, vaid kuivad?
Kuivus võib tuleneda üleküpsetamisest. Kontrolli ahju temperatuuri täpsust termomeetriga ja küpseta saiakesi soovitatud aja sees. Liiga palju jahu tainas võib samuti tulemuse kuivaks muuta, nii et mõõda jahu hoolikalt.