Osso Bucco Retsept

Osso bucco on klassikaline Itaalia roog, mis pärineb Lombardia piirkonnast. See hautatud veiseliha või vasikaliha eristub oma rikkaliku maitse ja õrna tekstuuriga. Roa nimi tähendab tõlkes “luu auk” viidates keset liha olevatele luudele, mis annavad hautamise ajal maitsele sügavust.

Traditsiooniliselt serveeritakse osso buccot gremolata ja polentaga või safranirisotoga, tuues esile rikkaliku, soojendava maitse, mis on ideaalne külma ilmaga. See on sajandeid olnud perede ja pidulike sündmuste lemmik, sümboliseerides ühtekuuluvust ja soojust.

Osso Bucco Koostisosad

  • 4 vasikaliha sääretükki (umbes 5 cm paksused, koos luudega)
  • 50 g nisujahu
  • 3 spl oliiviõli
  • 2 spl võid
  • 1 suur sibul, hakitud
  • 2 porgandit, viilutatud
  • 2 sellerivart, viilutatud
  • 3 küüslauguküünt, hakitud
  • 200 ml valget veini
  • 400 g purustatud tomateid
  • 500 ml lihapuljongit
  • 1 sidruni koor (peenelt riivitud)
  • 1 loorberileht
  • 2-3 tüümianioksakest
  • Sool ja must pipar maitse järgi
  • Gremolata jaoks: 1 sidruni koor, 2 spl hakitud peterselli, 1 hakitud küüslauguküüs

Osso Bucco Dieet ja Toiduvalmistamise Aeg

Aeg ja teaveKogus
Valmistamisaeg3 tundi
Portsjonite arv4
DieedipiirangudEi sobi taimetoitlastele või veganitele

Antud väärtused on hinnangulised ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest ja meetoditest.

Osso Bucco Valmistamisjuhised

  1. Valmistage liha ette
    Patsutage vasikaliha sääretükid köögipaberiga kuivaks. Piserdage kergelt soola ja pipraga. Puistake nisujahu liha peale ja raputage üleliigne jahu maha.
  2. Pruunistage liha
    Kuumutage suuremas sügavas pannis või potis 2 spl oliiviõli ja 1 spl võid keskmisel kuumusel. Asetage liha pannile ja pruunistage mõlemalt poolt 3-4 minutit, kuni see on kuldpruun. Eemaldage liha pannilt ja hoidke kõrvale.
  3. Valmistage aromaatsed köögiviljad
    Lisage pannile ülejäänud oliiviõli ja või. Lisage hakitud sibul, porgand, seller ja küüslauk. Praadige köögivilju 5-7 minutit, kuni need muutuvad pehmeks ja aromaatseks.
  4. Deglaseerige pann
    Valage pannile valge vein ja segage, et eemaldada pruunistamisjäägid põhjast. Laske veinil 2-3 minutit keeda, kuni alkohol aurustub.
  5. Hautage roog
    Lisage pannile purustatud tomatid, lihapuljong, loorberileht, tüümianioksad ja sidrunikoor. Segage hästi. Asetage liha tagasi pannile, kastke see kastmesse. Katke pott kaanega.
  6. Küpsetage aeglaselt
    Hautage rooga madalal kuumusel pliidil või 160 °C eelkuumutatud ahjus 2–2,5 tundi. Vaadake aeg-ajalt ja segage kergelt, et liha jääks ühtlaselt kastmesse.
  7. Viimistlege gremolataga
    Sega kokku hakitud petersell, küüslauk ja sidrunikoor, et valmistada gremolata. Piserdage see hautatud osso bucco peale vahetult enne serveerimist.

Osso Bucco Serveerimissoovitused

Osso bucco sobib ideaalselt serveerimiseks koos:

  • Kreemja safranirisotoga
  • Siidise kartulipüreega
  • Pehme polenta või värske ciabattaga

Lisandiks sobib kuiv valge vein, mis täiendab roa rikkalikke maitseid.

Osso Bucco Toitumisalane Teave

Toitaine1 portsjoni kohta (keskmine)100 g kohta
Kalorid450 kcal120 kcal
Valk35 g9 g
Rasvad25 g6 g
Süsivesikud12 g3 g

Toitumisalased andmed võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Osso Bucco Alternatiivsed Versioonid

Kuigi traditsiooniline osso bucco valmistatakse vasikaliha sääretükkidest, saab rooga kohandada vastavalt erinevatele eelistustele ja toidupiirangutele. Siin on mõned alternatiivsed versioonid:

Veiseliha Osso Bucco

Kui vasikaliha pole saadaval, võib selle asendada veiseliha sääretükkidega.

  • Veiseliha annab rikkalikuma ja tugevama maitse, kuid vajab veidi pikemat hautamisaega, et muutuda sama õrnaks kui vasikaliha.
  • Protsess ja koostisosad jäävad samaks, kuid hautamisele võib lisada veel ühe loorberilehe ja mõne pipratera, et rõhutada maitset.

Taimne Osso Bucco

Taimetoitlastele ja veganitele sobib suurepäraselt köögiviljapõhine versioon.

  • Kasutage liha asemel portobello-seeni, sellerijuurt või baklažaani. Lõigake need paksudeks viiludeks ja pruunistage enne kastmesse lisamist.
  • Hautise maitse sügavuse saavutamiseks võib lisada vegan-puljongit, sojakastet ja natuke suitsutatud paprikapulbrit.

Gluteenivaba Osso Bucco

Gluteenivaba versiooni jaoks asendage nisujahu maisitärklisega või riisijahuga.

  • Pruunistamisetapp jääb samaks, kuid gluteenivaba jahu annab kastmele kergema tekstuuri.
  • Kontrollige ka puljongi koostisainete etikette, et need oleksid gluteenivabad.

Kiirem Osso Bucco Versioon

Kui aeg on piiratud, saab osso buccot valmistada kiirkeedupotis või survekeedupotis.

  • Liha küpseb surve all umbes 45 minutiga, säilitades samal ajal oma õrna tekstuuri.
  • Hautamisaeg kahaneb märkimisväärselt, kuid maitse jääb endiselt sügav ja rikkalik.

Iga alternatiiv pakub oma eripära, kuid säilitab selle roa südameks oleva maitse ja tekstuuri.