Kõrvitsasalat on sügisene klassika, mis ühendab endas magusust, hapukust ja kergelt vürtsikat maitset. See sobib suurepäraselt nii liha- kui ka taimsete roogade kõrvale ning on eriti populaarne Eestis ja teistes Põhjamaades. Kõrvitsasalatit armastatakse eelkõige selle värskuse ja mitmekülgsuse tõttu – seda saab valmistada nii marineeritult, keedetult kui ka toorelt.
Kõrvitsasalatil on pikk ajalugu, ulatudes ajani, mil kõrvits Euroopasse jõudis. Traditsioonilised retseptid varieeruvad piirkonniti, kuid Eestis on levinud just äädika ja vürtsidega marineeritud variant. Paljud pered annavad oma retsepte edasi põlvest põlve, muutes kõrvitsasalati valmistamise eriliseks traditsiooniks.
Kõrvitsasalati koostisosad
- 1 kg kõrvitsat (muskaatkõrvits või harilik kõrvits)
- 500 ml vett
- 200 ml õunaäädikat
- 150 g suhkrut
- 1 tl soola
- 5 musta pipra tera
- 3 nelgitera
- 1 loorberileht
- 1 kaneelikoor (soovi korral)
Kõrvitsasalati dieet ja toiduvalmistamise aeg
Omadus | Kirjeldus |
---|---|
Valmistusaeg | 30 minutit |
Marineerimisaeg | 12–24 tundi |
Dieet | Taimetoit, vegan, gluteenivaba |
Toitumisalased andmed on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.
Kõrvitsasalati valmistamisjuhised
- Kõrvitsa ettevalmistamine
Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha väikesteks kuubikuteks või ribadeks, sõltuvalt eelistusest. - Marinaadi keetmine
Vala vesi potti ning lisa äädikas, suhkur, sool, pipraterad, nelk, loorberileht ja kaneelikoor. Kuumuta segu keemiseni, kuni suhkur ja sool on täielikult lahustunud. - Kõrvitsa keetmine
Lisa kõrvitsakuubikud keeva marinaadi sisse ja lase madalal kuumusel keeda umbes 5 minutit, kuni kõrvits muutub veidi pehmeks, kuid jääb siiski krõmpsuvaks. - Tõstmine purkidesse
Aseta steriliseeritud purkidesse kuumad kõrvitsatükid ning vala peale kuum marinaad. Sulge kaaned tihedalt. - Marineerimine ja säilitamine
Lase purkidel jahtuda toatemperatuuril ning hoia neid jahedas ja pimedas vähemalt 12 tundi, et maitsed saaksid seguneda. Kõrvitsasalat säilib külmkapis mitu nädalat.
Kõrvitsasalati serveerimissoovitused
Kõrvitsasalat sobib hästi liha- ja kalatoitude kõrvale, eriti süldi, praeliha ja verivorstiga. Samuti võib seda pakkuda juustude ja värske leivaga või kasutada värskendava lisandina salatites.
Kõrvitsasalati toitumisalane teave
Toiteväärtus | Per 100 g | Per portsjon (150 g) |
---|---|---|
Kalorid | 45 kcal | 68 kcal |
Süsivesikud | 10 g | 15 g |
Suhkrud | 8 g | 12 g |
Rasvad | 0,1 g | 0,2 g |
Valgud | 0,5 g | 0,8 g |
Toitumisalased väärtused on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt koostisosade täpsetest kogustest.
Kõrvitsasalati alternatiivsed versioonid
Kõrvitsasalatit saab valmistada mitmel erineval viisil, sõltuvalt maitse-eelistustest ja dieedist. Allpool on mõned populaarsed variandid, mida tasub proovida.
Mesi- ja ingveriga kõrvitsasalat
Kui soovid salatile magusamat ja soojendavat maitset, võid suhkru asemel kasutada mett ning lisada marinaadi riivitud ingverit. Ingver toob esile kõrvitsa loomuliku magususe ja lisab kerget vürtsikust.
Terav tšilli-kõrvitsasalat
Neile, kes armastavad vürtsikaid maitseid, võib marinaadi lisada hakitud värsket tšillit või kuivatatud tšillihelbeid. See variant sobib eriti hästi Aasia roogade kõrvale ja annab salatile mõnusa särtsaka maitse.
Apelsinimaitseline kõrvitsasalat
Kui soovid kõrvitsale tsitruselisi noote, võid äädika hulka lisada apelsinimahla ja riivitud apelsinikoort. See annab salatile värskema ja puuviljasema maitseprofiili ning sobib hästi kergemate roogade juurde.
Hapukapsa ja kõrvitsa segusalat
Kombineerides kõrvitsat hapukapsaga, saad hapuka ja kergelt krõmpsuva salati, mis sobib hästi traditsiooniliste Eesti toitude kõrvale. Hapukapsas lisab fermentatsiooni tõttu ka kasulikke probiootikume.
Soolane kõrvitsasalat fetajuustuga
Kui eelistad soolasemat ja kreemjamat varianti, võid marineeritud kõrvitsasalatile lisada purustatud fetajuustu ja värsket basiilikut. See versioon sobib hästi eelroana või suviste salatite lisandina.
Kõrvitsasalati korduma kippuvad küsimused
Kas kõrvitsasalatit saab teha ilma äädikata?
Jah, kuid äädikas aitab salatil kauem säilida ja annab sellele iseloomuliku maitse. Alternatiivina võib kasutada sidrunimahla või veidi hapukamat õunamahla.
Kui kaua marineeritud kõrvitsasalat säilib?
Kui salat on korralikult steriliseeritud purkides, võib see jahedas ja pimedas kohas säilida mitu kuud. Avatud purki tuleks hoida külmkapis ja ära tarbida nädala jooksul.
Kas kõrvitsa võib jätta koorimata?
Mõned kõrvitsasordid, nagu Hokkaido, on söödava ja õhukese koorega, mistõttu ei pea neid koorima. Muude kõrvitsasortide puhul on soovitatav koor eemaldada, et salati tekstuur jääks ühtlasem.
Millist kõrvitsat on parim kasutada?
Muskaatkõrvits ja harilik kõrvits on kõige populaarsemad valikud, kuna need on magusa maitsega ja hea tekstuuriga. Väga vesiseid sorte tuleks vältida, kuna need ei pruugi hästi marineeruda.
Kas kõrvitsasalatit võib süüa kohe pärast valmistamist?
Võib, kuid parima maitse saavutamiseks on soovitatav lasta salatil vähemalt 12 tundi külmkapis maitsestuda.
Kas kõrvitsasalatit saab külmutada?
Marineeritud versiooni ei ole soovitatav külmutada, kuna see võib kaotada oma tekstuuri. Kui soovid säilitada värsket või keedetud kõrvitsat, on parem see enne külmutamist ilma marinaadita ette valmistada.