Riisipuding Retsept

Riisipuding on klassikaline magustoit, mida armastatakse üle maailma. Selle kreemjas tekstuur ja õrnalt magus maitse teevad sellest täiusliku lohutustoitu. Paljudes peredes on see nostalgiline roog, mida valmistatakse erilistel puhkudel või külmal talveõhtul.

Riisipudingu ajalugu ulatub sajandite taha. Seda on söödud erinevates kultuurides alates Aasiast kuni Euroopani. Keskajal oli riisipuding luksuslik maius, kuna riis ja suhkur olid kallid impordikaubad. Tänapäeval on see lihtne ja taskukohane magustoit, mida saab kohandada vastavalt maitse-eelistustele.

Riisipudingu koostisosad

  • 1 liiter piima
  • 150 g ümarateralist riisi
  • 50 g suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 kaneelikoor (valikuline)
  • Näpuotsatäis soola
  • 50 ml vahukoort (soovi korral kreemisema tulemuse jaoks)
  • Rosinad või muud meelepärased lisandid (valikuline)

Riisipudingu dieet ja toiduvalmistamise aeg

OmadusKirjeldus
ValmistamisaegUmbes 40 minutit
DieetTaimetoitlane
GluteenivabaJah
LaktoosivabaEi (kuid saab valmistada laktoosivaba piimaga)

Toitumisalased väärtused on ligikaudsed ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud toodetest ja nende kogustest.

Riisipudingu valmistamisjuhised

  1. Valmista ette piim ja riis
    Vala piim paksupõhjalisse kastrulisse ja kuumuta madalal kuumusel kuni see hakkab kergelt aurama, kuid ära lase keema. Lisa riis ja näpuotsatäis soola.
  2. Keeda tasasel tulel
    Sega segu aeg-ajalt, et riis ei jääks poti põhja kinni. Lase pudingil madalal kuumusel haududa umbes 30 minutit või kuni riis on pehme ja segu paksenenud.
  3. Lisa magusained ja maitseained
    Kui riis on pehmeks keenud, sega hulka suhkur, vanillisuhkur ja kaneelikoor (kui kasutad). Kui soovid kreemisemat tekstuuri, lisa nüüd ka vahukoor.
  4. Viimane viimistlus
    Eemalda kaneelikoor ja sega kõik korralikult läbi. Kui soovid, võid lisada rosinaid või muid meelepäraseid lisandeid.
  5. Lase veidi jahtuda
    Tõsta puding kaussidesse ja lase enne serveerimist veidi jahtuda. See pakseneb veelgi ja muutub kreemjamaks.

Riisipudingu serveerimissoovitused

Riisipudingut võib serveerida nii soojalt kui külmalt.

  • Klassikaline variant: Puista peale kaneeli ja lisa natuke võitükke, mis sulavad soojal pudingul.
  • Marjane versioon: Serveerides võid lisada värskeid marju või moosi, näiteks vaarika- või mustikamoosi.
  • Troopiline puudutus: Lisa kookospiima ja raputa peale riivitud kookospähklit.

Riisipudingu toitumisalane teave

ToitainesisaldusPer portsjon (200 g)Per 100 g
Energia (kcal)250125
Süsivesikud (g)4020
Rasvad (g)73.5
Valgud (g)52.5

Toitumisalased väärtused on hinnangulised ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud toodetest.

Riisipudingu alternatiivsed versioonid

Riisipudingut saab valmistada mitmel erineval viisil, muutes selle sobivaks erinevatele maitse-eelistustele ja toitumispiirangutele. Allpool on mõned populaarsed variandid.

Vegan riisipuding

Tavalise piima asemel saab kasutada taimseid piimasid nagu kookospiim, mandlipiim või kaerapiim. Kookospiim annab eriti rikkaliku ja kreemise tekstuuri. Suhkru võib asendada agaavisiirupi või vahtrasiirupiga.

Gluteenivaba versioon

Riisipuding on loomulikult gluteenivaba, kuid oluline on valida kindlalt gluteenivabad koostisosad. Mõned vanillisuhkrud või maitseained võivad sisaldada gluteeni, seega tasub koostisosade silte hoolikalt kontrollida.

Šokolaadine riisipuding

Kui soovid magusamat ja rammusamat varianti, lisa keetmise lõpus paar tükki tumedat šokolaadi ja sega, kuni see on täielikult sulanud. Võid lisada ka natuke kakaopulbrit sügavama maitse jaoks.

Madala suhkrusisaldusega riisipuding

Neile, kes eelistavad vähem suhkrut, võib tavalise suhkru asendada stevia või erütritooliga. Kaneel ja vanill annavad loomulikult magusama maitse, mistõttu saab suhkru kogust vähendada ilma maitses kaotamata.

Ahjus küpsetatud riisipuding

Kui soovid erilisemat tekstuuri, võid riisipudingu peale raputada veidi pruuni suhkrut ja küpsetada ahjus 200 °C juures 10 minutit, kuni pealispind muutub kuldseks ja karamelliseks.

Riisipuding on äärmiselt paindlik roog, mida saab kohandada vastavalt oma maitsele ja vajadustele!

Riisipudingu korduma kippuvad küsimused

Kas riisipudingu saab ette valmistada ja hiljem soojendada?

Jah, riisipudingut saab ette valmistada ja hiljem soojendada. Kui see on külmkapis seistes paksenenud, võid lisada veidi piima ja kuumutada madalal kuumusel pliidil või mikrolaineahjus, kuni see saavutab soovitud tekstuuri.

Millist riisi on kõige parem kasutada?

Parim on kasutada ümarateralist riisi, kuna see eraldab keetmisel tärklist ja muudab pudingu kreemjaks. Sobivad näiteks pudru- või risotoriisid. Pikateraline riis ei anna nii head tulemust, kuna see jääb kuivemaks.

Miks mu riisipuding on liiga vedel või liiga paks?

Kui riisipuding on liiga vedel, tuleb seda kauem keeta, et üleliigne vedelik aurustuks. Kui see on liiga paks, võid lisada natuke sooja piima ja segada hoolikalt, et see muutuks pehmemaks.

Kas riisipudingut saab teha ilma suhkruta?

Jah, suhkrut võib täielikult välja jätta või asendada looduslike magustajatega, nagu mesi, datlid või vahtrasiirup.

Kui kaua riisipuding säilib?

Külmkapis säilib riisipuding umbes 3 päeva. Soovitatav on seda hoida suletud anumas, et see ei võtaks külmkapis teisi lõhnu külge.

Kas riisipudingu saab külmutada?

Jah, riisipudingut saab külmutada, kuid selle tekstuur võib sulatamisel muutuda veidi teraliseks. Pärast sulatamist võib seda soojendada madalal kuumusel ja lisada natuke piima, et taastada kreemjas konsistents.