Krõbedad kanatiivad retsept

Krõbedad kanatiivad on ideaalne suupiste nii pereõhtuks kui ka sõprade seltskonnas nautimiseks. Need tiivad on tuntud oma mahlase liha ja krõbeda kooriku poolest, mida on lihtne valmistada ning mis pakuvad maitseelamust nii väikestele kui suurtele. Paljudes kultuurides on kanatiivad populaarsed tänu oma mitmekülgsusele – neid saab serveerida erinevate kastmete ja lisanditega, muutes iga serveeringu ainulaadseks.

Kanatiibade retsept on aja jooksul arenenud, algselt olid need eelistatud kiireks tänavatoiduks, eriti USA lõunaosariikides. Tänapäeval on krõbedad kanatiivad saanud populaarseks ka Euroopas, eriti õlle kõrvale pubides. Legendi kohaselt sündisid esimesed krõbedad kanatiivad juhuslikult Buffalos, New Yorgis, kui baaripidaja katsetas uue suupiste retseptiga.

Krõbedad kanatiivad koostisosad

  • 1 kg kanatiibu
  • 100 g jahu
  • 1 tl küüslaugupulbrit
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl musta pipart
  • 2 spl oliiviõli
  • 2 spl sojakastet
  • 1 spl mett
  • 1 spl õunaäädikat

Krõbedad kanatiivad dieet ja toiduvalmistamise aeg

Toiduvalmistamise aeg45 minutit
DieetSisaldab liha, ei ole vegan ega gluteenivaba

Need väärtused on antud ligikaudseteks juhisteks ja võivad varieeruda sõltuvalt kasutatud koostisosadest.

Krõbedad kanatiivad valmistamisjuhised

  1. Valmista ette kanatiivad: Loputa kanatiivad külma veega ja kuivata majapidamispaberiga. Lõika kanatiivad liigestest kolmeks osaks – tiivasaba võib eemaldada või jätta alles, sõltuvalt eelistusest.
  2. Valmista maitseainesegu: Sega kokku jahu, küüslaugupulber, paprikapulber, sool ja must pipar. Kata kanatiivad ühtlaselt selle seguga, veendudes, et kõik küljed saavad kaetud.
  3. Marineerimine: Sega oliiviõli, sojakaste, mesi ja õunaäädikas väikeses kausis. Vala segu kanatiibadele ja sega hoolikalt. Jäta marineerima vähemalt 20 minutiks, et maitsed saaksid imbuda.
  4. Frittimine või küpsetamine:
  • Frittimine: Kuumuta õli potis 180°C-ni. Friti kanatiibu 10-12 minutit, kuni need on kuldpruunid ja krõbedad. Eemalda tiivad ja nõruta liigne õli majapidamispaberil.
  • Küpsetamine: Kui eelistad küpsetada, kuumuta ahi 200°C-ni. Aseta kanatiivad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 25-30 minutit, keerates tiivad poole küpsetusaja pealt.
  1. Krõbeda kooriku saavutamine: Lõpus võid tiivad veel kord frittida lühidalt (2-3 minutit) või küpsetada grillrežiimil ahjus 5 minutit, et saavutada eriti krõbe tulemus.

Krõbedad kanatiivad serveerimissoovitused

Serveeri kanatiibu koos värske salati, friikartulite või maisileivaga. Kastmeks sobivad ideaalselt BBQ kaste, sinihallitusjuustukaste või terav tšillikaste. Jookideks soovitatakse külma õlut või sidruniga jääteed.

Krõbedad kanatiivad toitumisalane teave

ToitainesisaldusPer serveering (150g)Per 100g
Kalorid320 kcal210 kcal
Rasvad20 g13 g
Valgud22 g15 g
Süsivesikud12 g8 g

Andmed on ligikaudsed ja võivad erineda sõltuvalt kasutatud toodetest.

Krõbedad kanatiivad Alternatiivsed versioonid

Kui soovid muuta traditsioonilist krõbedate kanatiibade retsepti, siis siin on mõned huvitavad alternatiivid, mis toovad retsepti juurde uusi maitseid ja sobivad erinevatele toitumisviisidele.

Vegan krõbedad “kanatiivad”

Vegan versiooni jaoks asenda kanatiivad lillkapsaõisikutega. Kata lillkapsas samamoodi maitseaineseguga ja marineeri samas kastmes. Küpseta ahjus 200°C juures umbes 20-25 minutit, kuni lillkapsas on kuldpruun ja krõbe. Serveeri koos vegan BBQ kastmega. See on suurepärane taimetoidul põhinev alternatiiv, mis sobib ka veganitele.

Gluteenivaba krõbedad kanatiivad

Kui soovid gluteenivaba versiooni, asenda nisujahu maisijahuga või riisijahuga. Need jahud annavad kanatiibadele sama krõbeda kooriku, ilma gluteeni sisalduseta. Veendu, et kasutad ka gluteenivaba sojakastet. Küpsetusprotsess jääb samaks, kuid maisijahu võib anda kergelt magusa maitse.

Vürtsikad krõbedad kanatiivad

Kui armastad vürtsikamaid roogasid, lisa maitseainesegusse 1 tl tšillipulbrit ja 0,5 tl cayenne’i pipart. Samuti võid lisada marinaadi hulka paar tilka Tabasco kastet või muud teravat kastet. See annab kanatiibadele meeldiva teravuse, mis sobib hästi õlle kõrvale.

Krõbedad kanatiivad Korduma Kippuvad Küsimused

K: Kas ma saan kasutada kanatiibu külmutatult või pean need enne sulatama?
V: Soovitav on kanatiivad enne sulatada, et maitseained ja marinaad imenduksid paremini. Kui sulatad kiiruga, kasuta külma veega kaussi. Frittides külmutatud tiibu võib õli pritsida, seega ole ettevaatlik.

K: Miks mu kanatiivad ei tule krõbedad?
V: Tiivad võivad jääda vähem krõbedaks, kui neid ei küpsetata piisavalt kuumas õlis või ahjus. Õli temperatuur peaks olema 180°C. Samuti veendu, et tiivad ei oleks liiga tihedalt pannil, sest see takistab krõbeda kooriku teket.

K: Kas võin kasutada teisi maitseaineid?
V: Kindlasti! Maitseainete valik on täiesti vaba. Proovi näiteks suitsutatud paprikapulbrit, kurkumit või jahvatatud koriandrit. Võid lisada ka ürte, nagu tüümian või rosmariin, et anda lisamaitset.

K: Kuidas hoida kanatiibu kuumana ja krõbedana, kui neid ei serveerita kohe?
V: Parim viis on hoida tiivad ahjus 90°C juures, kuni need serveeritakse. Aseta need restile, et õhk saaks tiibu ümbritseda, säilitades krõbeda kooriku.

K: Kas ma võin kasutada õhufritüüri?
V: Jah, õhufritüür on suurepärane võimalus, eriti kui soovid vähem rasva. Küpseta tiibu õhufritüüris 200°C juures umbes 20-25 minutit, keerates neid korra poole küpsetusaja pealt, et tagada ühtlane krõbedus.