Tatrapuder Retsept

Tatrapuder on lihtne ja tervislik roog, mis sobib suurepäraselt nii hommikusöögiks kui ka lisandiks. Selle pähkline maitse ja pehme tekstuur on võitnud paljude südamed. Tatart on sajandeid hinnatud selle toiteväärtuse ja lihtsa valmistamise poolest.

Tatrapudru ajalugu ulatub tagasi Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia köökidesse, kus seda peeti talupoegade põhitoiduks. Kuigi tatar pole tegelikult teravili, vaid seeme, on see olnud oluline toiduaine just oma kõrge toiteväärtuse ja kiire valmistamise tõttu. Tänapäeval on tatar populaarsust kogunud ka gluteenivabas ja taimetoidumenüüs.

Tatrapudru koostisosad

  • 200 g tatart
  • 500 ml vett
  • 1 tl soola
  • 1 spl võid (valikuline)

Tatrapuder dieet ja toiduvalmistamise aeg

AegDieet
20 minGluteenivaba, taimetoit (või vegan ilma võita)

Märkus: Toitumisalane info ja valmistamisajad võivad varieeruda sõltuvalt kasutatavatest toodetest ja meetoditest.

Tatrapudru Valmistamisjuhised

  1. Tatra ettevalmistamine: Loputa tatar jooksva külma vee all, et eemaldada mustus ja mõru maitse. Nõruta korralikult.
  2. Vee keetmine: Kuumuta 500 ml vett keskmise suurusega kastrulis keemiseni. Lisa 1 tl soola.
  3. Tatrapudru keetmine: Lisa loputatud tatar keevasse vette. Sega kergelt ja alanda kuumust madalaks, et puder podiseks.
  4. Keetmisaeg: Kata kastrul kaanega ja lase tatral küpseda umbes 15–20 minutit, kuni kogu vesi on imendunud ja tatar pehmenenud.
  5. Viimistlemine: Kui tatar on valmis, lisa soovi korral 1 spl võid. Sega kergelt, et või sulaks ja annaks pudrule kreemja maitse.
  6. Serveerimine: Eemalda kastrul tulelt ja lase tatrapudrul enne serveerimist 5 minutit kaane all seista.

Tatrapudru Serveerimissoovitused

Tatrapuder sobib suurepäraselt lisandiks hautistele, praele või lihtsalt köögiviljade kõrvale. Hommikusöögiks võid lisada marju, pähkleid ja mett. Joogina sobib kõrvale keefir või taimne piim.

Tatrapudru Toitumisalane Teave

Toitained100 g kohtaPortsjoni (200 g) kohta
Energia (kcal)110220
Valgud (g)4.08.0
Rasvad (g)0.61.2
Süsivesikud (g)23.046.0
Kiudained (g)2.04.0

Märkus: Toitumisalased väärtused on hinnangulised ja võivad sõltuvalt koostisosade brändist ja kogustest erineda.

Tatrapudru Alternatiivsed Versioonid

Tatrapuder on äärmiselt mitmekülgne roog, mida saab kohandada vastavalt maitse-eelistustele ja dieedinõuetele. Siin on mõned alternatiivsed versioonid, mida proovida.

Vegan Tatrapuder

Kui soovid tatraputru veganina nautida, jäta või lisamata või asenda see taimse margariini või oliiviõliga. See säilitab pudru pehmuse ja maitse, pakkudes samal ajal täielikult taimset rooga.

Tatrapuder köögiviljadega

Lisa tatrapudrule värskeid või külmutatud köögivilju, nagu porgand, paprika, herned või brokoli. Tükelda köögiviljad väiksemaks ja lisa need tatra keetmise lõpus, et need muutuksid kergelt pehmeks, kuid säilitaksid oma tekstuuri.

Magus Tatrapuder

Magusas versioonis asenda sool näpuotsatäie kaneeli ja vanillisuhkruga. Lisa serveerimisel mett, moosi või värskeid marju ning pähkleid. Sobib ideaalselt hommikusöögiks või magustoiduks.

Gluteenivaba Tatrapuder spetsiaalsete lisanditega

Kuigi tatar on loomulikult gluteenivaba, vali spetsiaalselt gluteenivaba märgistusega koostisosad, kui sul on toidutalumatus. Näiteks lisa gluteenivaba taimset piima ja rosinad, et roog oleks maitsev ja toitev.

Tatrapudru Korduma Kippuvad Küsimused

K: Kas tatart tuleb enne keetmist leotada?
V: Ei ole vaja, kuid tatra loputamine enne keetmist on soovitatav, et eemaldada mustus ja vähendada mõrudat maitset. Kui soovid tatra tekstuuri pehmemaks muuta, võid seda enne keetmist 30 minutit leotada.

K: Mida teha, kui tatrapuder jääb kuiv või liiga kõva?
V: Kui tatar jääb kuivaks, lisa keetmise ajal väikeste koguste kaupa kuuma vett ja lase veel mõni minut podiseda. Kui puder on liiga kõva, võib see olla alakeedetud – pikenda keetmisaega madalal kuumusel.

K: Kuidas tatrapudrust kreemjas versioon saada?
V: Lisa pärast keetmist väike kogus koort, taimset piima või võid ja sega hoolikalt. See muudab pudru pehmemaks ja rikkalikuma maitsega.

K: Kas tatraputru saab külmutada?
V: Jah, tatraputru saab külmutada. Jahuta puder enne külmutamist täielikult ja paki see õhukindlasse karpi. Sulatamiseks lase sel külmkapis üleöö sulada ja soojenda madalal kuumusel.

K: Milliseid maitseaineid võib tatrapudru maitsestamiseks kasutada?
V: Tatrapudru maitsestamiseks sobivad hästi sool, must pipar, küüslauk, loorberileht, till või petersell. Magusa tatrapudru puhul proovi kaneeli, kardemoni või vanillisuhkrut.